Rechtse herverdeling

Door Bart Croughs

1 september 2004

In NRC Handelsblad klaagde columnist Sjoerd de Jong onlangs de ‘rechtse herverdeling’ van George W. Bush aan.

“Kroonjuweel van Bush, en Bewijsstuk A van zijn aanklagers, is zijn duizelingwekkende belastingverlaging, die de laagste sociale groepen afknelt, de buffelende middenklasse een extraatje oplevert maar de toplaag van superrijken een turbo-boost heeft gegeven.”

Het lijkt op het eerste gezicht onzinnig taalgebruik om een belastingverlaging aan te duiden als ‘herverdeling’. De manier waarop de staat herverdeelt, geschiedt door het inpikken van het geld dat door burgers en bedrijven is verdiend (belastingheffing), om de opbrengst vervolgens rond te delen aan degenen die het niet hebben verdiend (subsidies, uitkeringen, enzovoort).

De staat doet aan linkse herverdeling als het geld wordt afgepikt van de ‘haves’ en wordt uitgedeeld aan de ‘have-nots’; rechtse herverdeling vindt plaats als het geld wordt afgepikt van de ‘have-nots’ en uitgedeeld aan de ‘haves’. Het laatste vindt bijvoorbeeld plaats als minimumloners gedwongen worden te betalen voor de miljoenenuitkering van Beatrix of voor subsidies aan het bedrijfsleven.

De belastingverlaging van Bush is precies het omgekeerde van herverdeling: door minder belasting te heffen, blijft er voor de staat minder geld over om her te verdelen. Er is dan sprake van vermindering van herverdeling.

Vanwaar nu dit Orwelliaanse taalgebruik? Waarom het opheffen van die herverdeling aanduiden als ‘herverdeling’? Het is natuurlijk mogelijk dat we hier met een eerlijke fout van een verwarde geest hebben te maken. Een andere mogelijkheid is dat hier sprake is van bewuste taalvervuiling.

Door belastingverlaging als ‘rechtse herverdeling’ te betitelen, wordt de principiële kritiek op herverdeling door de staat ontkracht. Wie belastingverlaging voorstaat, wil immers zelf ook aan ‘herverdeling’ doen! Belastingverlaging is namelijk ‘rechtse herverdeling’. Al die kritiek op linkse herverdelingspolitiek door voorstanders van belastingverlaging is dus hypocriet!

Als belastingverlaging ‘rechtse herverdeling’ is, dan is de enige politieke keus die overblijft de keus tussen linkse herverdeling, die de armen bevoordeelt, en rechtse herverdeling, die de rijken bevoordeelt. Een fatsoenlijk mens kiest dan natuurlijk voor de linkse herverdeling.

Waar taalvervuiling al niet goed voor kan zijn.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl