De overheid bepaalt wie je vrienden zijn

Door Ingezonden

31 augustus 2008

In Zweden zijn kinderen verplicht de hele klas uit te nodigen voor hun verjaardag. Om pesten te voorkomen.

Hoe ver de overheid kan gaan in het zich bemoeien met de privé-levens van mensen blijkt uit dit bericht uit dagblad Trouw:

De gemoederen in het politiek correcte Zweden –of moeten we zeggen het hyperpolitiek correcte Zweden?– zijn in beweging door iets schijnbaar onbenulligs als een kinderverjaardag. En dat is allemaal de schuld van een achtjarig jongetje in de Zuid-Zweedse plaats Lund.

Dit pojke (jongetje) heeft een grote fout gemaakt. Voor zijn verjaardagsfeestje nodigde hij namelijk niet alle klasgenootjes uit, zoals in Zweden gangbaar is op school. Nee, twee meisjes mochten niet komen. De één omdat zij hem de laatste tijd regelmatig pestte. De ander omdat zij hem ook niet had uitgenodigd voor háár verjaardag. Toen de leerkracht merkte dat twee klasgenootjes waren overgeslagen, pakte ze alle uitnodigingen af.

De regel dat je alle klasgenoten moet uitnodigen voor je feestje is al jaren oud en is op bijna alle scholen trouwens ook schriftelijk vastgelegd.
De regel is al jaren oud en is op bijna alle scholen trouwens ook schriftelijk vastgelegd. Ook op de school in Lund: als je jarig bent, nodig je alle kinderen uit je klas uit voor je feestje. Wil je dat niet, dan is er een andere optie: je nodigt alleen jongens uit of alleen meisjes. Zo wil men voorkomen dat sommige kinderen worden buitengesloten. Buitensluiten van kinderen veroorzaakt een slecht werkklimaat in de klas en dit staat goed onderwijs in de weg, zo is de Zweedse gedachtegang.

„De twee meisjes waren zo verdrietig dat de andere leerlingen uit zichzelf de uitnodigingen aan de leraar teruggaven”, verklaarde het schoolhoofd in de krant Sydsvenskan. Maar de vader van het jongetje kreeg een andere versie van zijn zoon: de klas was teleurgesteld en begreep niet waarom ze de kaart bij de leerkracht moesten inleveren.

De vader van het jongetje verklaarde de schoolregel niet te kennen en diende een klacht in bij de parlementaire ombudsman. „Die twee gaan nooit met mijn zoon om. Je nodigt toch niet je vijanden uit?” zo luidde zijn verklaring – tevens startschot voor een fel debat.

Parlementslid Lars Hansson (van de regerende Liberale Volkspartij) stelde zich achter de leerkracht; die deed het ’precies zoals het hoort’. „Het is nu eenmaal de taak van een leerkracht om krenkend gedrag tegen te gaan.” Daarmee verwoordde hij het standpunt van 53 procent van alle Zweden, bleek uit een peiling van Sydsvenskan.

De ombudsman is er nog niet uit. „Het gaat erom dat het jongetje de uitnodiging in de school heeft rondgedeeld. Dan moet je iedereen vragen. Had hij het buiten de school gedaan, dan was het een ander verhaal”, vindt Mikael Karanikas, juridisch adviseur van de ombudsman, die de zaak heeft teruggestuurd naar de school, in afwachting van die kant van het verhaal.
Gerelateerde link:
- Libertarisch manifest

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl