Wat is de oorzaak van inflatie?

Door Geld & Inflatie FAQ

26 augustus 2008

Waarom inflatie geen natuurlijk en onvermijdelijk fenomeen is.

Prijsinflatie vindt plaats wanneer in een economie de geldhoeveelheid sterker stijgt dan de hoeveelheid en/of kwaliteit van goederen in de economie.

Stel je een heel simpele economie voor: er zijn in totaal 100 producten en 100 geldeenheden (100 Euro bijvoorbeeld). De gemiddelde prijs van een product is dan:

100 Euro (de geldhoeveelheid) / 100 producten (de hoeveelheid producten) = 1 Euro per product

Prijsinflatie betekent dat je minder goederen (of goederen van een mindere kwaliteit) krijgt voor je Euro. Dit betekent dat goederen dus duurder worden. De gemiddelde prijs van een product wordt dan bijvoorbeeld 1,50 euro. De inflatie is dan 50 procent: van 1 euro naar 1,50. 

Zolang de hoeveelheid goederen niet sterker stijgt dan de geldhoeveelheid zal er inflatie bestaan.
Maar deze stijging van de gemiddelde prijs kan alleen voorkomen als de geldhoeveelheid in de economie relatief meer stijgt (of minder daalt) dan de hoeveelheid goederen. Zolang de hoeveelheid goederen niet sterker stijgt dan de geldhoeveelheid zal er inflatie bestaan. Dit kan enkel gebeuren door veranderingen in ofwel de geldhoeveelheid ofwel het aantal producten in de economie. 

Prijsinflatie zou dus in principe ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld een grote natuurramp die een grote hoeveelheid producten kan vernietigen waardoor dezelfde geldhoeveelheid gelijk blijft maar het aantal goederen vermindert. Maar vrijwel altijd vindt prijsinflatie plaats doordat de geldhoeveelheid ( = monetaire inflatie) sterker toeneemt dan de hoeveelheid goederen.

Om terug te komen op het eerdere voorbeeld: wanneer de gemiddelde prijs van een product stijgt van 1 euro naar 1,50 euro en de hoeveelheid producten gelijk blijft dan kan dit alleen veroorzaakt zijn doordat de geldhoeveelheid is gestegen.
(de geldhoeveelheid) / 100 (de hoeveelheid producten) = 1,50. 

Dus de geldhoeveelheid = 150.
Morgen het achtste deel in deze Geld & Inflatie FAQ 'Wat is de oorzaak van deflatie?'

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl