Inflatie in Zimbabwe

Door Bill Trench

23 juli 2008

Het fiasco van hyperinflatie in Robert Mugabe's Zimbabwe is slechts de laatste in een lange geschiedenis van ineenstortende valuta's.

Wanneer de munteenheid in waarde daalt reageren de autoriteiten met de uitgifte van nog meer, en garanderen daarmee dat het nog meer waarde zal verliezen waarna het nodig is nog meer geld te drukken en ga zo maar door.

Een biertje kost [in Zimbabwe] $150 miljard.
De omvang van de monetaire ineenstorting in Zimbabwe is bijna ongeloofwaardig, en zeker voorbij het begrip van de gemiddelde burger.

Eens stond de Zimbabwaanse dollar op min of meer op gelijke voet met de Amerikaanse dollar. Niet meer.

Terwijl ik dit schrijf kost een Amerikaanse dollar 50 miljard dollar Zimbabwe (en dit nadat in 2006 drie nullen van de aantallen afgehaald waren). Eerder deze maand kostte een krant in Zimbabwe $200.000. Vandaag de dag kost deze $ 25 miljard. Een biertje kost $150 miljard. Tegen de tijd dat u dit leest kost het wellicht $500 miljard.


En de Amerikanen dachten dat hun dollar kelderde

De chaos verspreidt zich naar alles. Geldautomaten en computers kunnen niet overweg met alle extra nullen. Koffers vol bankbiljetten zijn nodig om dingen te kopen - de paar dingen die nog beschikbaar zijn. De inflatie gaat zo snel dat de lonen het niet kunnen bijhouden. Een werknemer kan erachter komen dat zijn bustarief van vandaag meer is dan zijn wekelijkse loon. Het leven wordt ondraaglijk voor bijna iedereen. Alleen Mugabe en zijn trawanten blijven semi-normale levens leiden.

Voor de rest zijn de buitenlandse valuta het enige dat heeft bijgedragen het alledaagse leven een schijn van functioneren te geven. Valuta die de ongeveer vier miljoen mensen die het land ontvluchtten, stuurden om hun gezinnen te helpen.

Waarom gaat de Staat door met zo'n overduidelijk niet te winnen spel? Er zijn een aantal mogelijke verklaringen en het antwoord is een combinatie ervan.
  1. De heersers worden beschermd tegen de gevolgen.
  2. Protesten worden de grond in gestampt door goed betaalde politiemensen en militairen.
  3. De regering durft niet toe te geven dat het de situatie niet onder controle heeft en hoopt dat het tij uiteindelijk zal keren.
De werkelijke oorzaak van alle inflatoire gebeurtenissen in de loop van de geschiedenis is economische onwetendheid.
Hoewel de punten hierboven ongetwijfeld waar zijn, is economische onwetendheid de onderliggende oorzaak van alle inflatoire gebeurtenissen in de loop van de geschiedenis.

In een Los Angeles Times artikel wordt een anonieme functionaris geciteerd in de Zimbabwaanse fabriek die de multi-miljard dollar bankbiljetten drukt: "Mensen worden zich ervan bewust dat het drukken van geld ook een van de oorzaken is van de inflatie."

En dat is precies het probleem. Het feit is dat het drukken van meer geld niet "een van de oorzaken" is. Het is inflatie, zoals elk woordenboek vertelt aan wie het raadpleegt. Stijgende prijzen zijn daarvan het resultaat.Hyperinflatie in Duitsland

Zimbabwe is niet het eerste en het zal niet het laatste land zijn dat zijn verstand heeft verloren. Zoals Amerika's Founding Fathers goed wisten, is het enige dat voorkomt dat een munt devalueert het te baseren op goud en/of zilver, metalen die onmogelijk door politici kunnen worden geproduceerd.

De enige manier om inflatie te voorkomen, is een terugkeer naar de goudstandaard.
Maar politici en bankiers houden er juist van deze edelmetalen te vervangen door papier, zodat zij en niet de burger de zeggenschap over de munt krijgen.

Elke papieren munteneenheid eindigt op dezelfde manier. Als we kijken naar Zimbabwe zien we een fast-forward versie van wat er gebeurt met onze eigen dollar die sinds 1900 ongeveer 95% van haar waarde heeft verloren.

Zullen wij ook extreme inflatie gaan zien? Tenzij we terugkeren naar een gouden standaard, of mannen geworden heiligen, is het antwoord daarop vrijwel zeker "ja".


Dit is een vertaling van Zimbabwe's Inflation dat eerder werd gepubliceerd op Lew Rockwell.com.

Gerelateerde links: 
- The Case Against the Fed
- Issues: Inflatie
- Alan Greenspan: Het goud en de economische vrijheid
- J. G. Hülsmann: De Culturele en Spirituele Erfenis van Fiat-Inflatie
- Berdt van der Lingen: Inflatie is diefstal!
- Deflatie, de nieuwe werkelijkheid
- Wie veroorzaakt nu eigenlijk inflatie?
- Geldontwaarding
- De geschiedenis van de goudstandaard
- De goudstandaard

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl