'Boer krijgt geld'

Door Ingezonden

22 maart 2008

De Europese landbouwsubsidies zorgen voor mallotige situaties, zeker nu de prijzen van landbouwproducten sterk gestegen zijn.

Hieronder enkele fragmenten uit een interessant artikel over landbouwsubsidies dat op dinsdag 11 maart in Intermediar verscheen:

Per jaar geven Koddes koeien 560 duizend liter melk. Meer mag niet; dat staat zijn melkquotum niet toe. [...] Soms valt niet te voorkomen dat hij er toch iets bovenuit komt, die 560 duizend liter. Tot kortgeleden was de boete (de ‘superheffing') die hij daarvoor kreeg hoger dan de prijs voor de geleverde melk. Via het riool laten weglekken was dus voordeliger geweest.

De tijden zijn veranderd. Veel boeren zaten in november en december 2007 minder zenuwachtig achter hun rekenmachientje. Want je kon het er voor het eerst sinds lange tijd op wagen: te veel melk leveren aan Campina. De opbrengsten daarvan waren hoger dan de boete die ze kregen. Een novum voor het boerenbedrijf. [...]

Tot 2013 blijft er jaarlijks ruim veertig miljard euro naar boeren vloeien, van wie velen dat geld eigenlijk niet nodig hebben.
Die boterberg en melkplas zijn al lang niet meer. Maar die miljardensteun aan boeren nog wel. Hoe sterk de landbouwprijzen ook gestegen zijn, de Europese boeren krijgen nog steeds vrijwel evenveel van Brussel als in tijden van tegenspoed, of ze het nou nodig hebben of niet. Neem boer Kodde. Hij krijgt ruim tienduizend euro per jaar uit Brussel overgemaakt, ongeacht hoe hoog de melkprijs is. Dat beleid loopt door tot in ieder geval 2013, al zouden de melkprijs en de graanprijs opnieuw verdubbelen. [...]

De landbouwwoordvoerders van de grote politieke partijen vinden dat geen bezwaar.
Tot 2013 blijft er dus jaarlijks ruim veertig miljard euro naar boeren vloeien, van wie velen dat geld eigenlijk niet nodig hebben. De landbouwwoordvoerders van de grote politieke partijen vinden dat geen bezwaar. ‘Boeren mogen best goede jaren hebben, er zullen ook wel weer slechte komen', zegt Janneke Snijder-Hazelhoff van de VVD. 

Haar collega Joop Atsma van het CDA vindt ‘absoluut niet' dat Nederland moet proberen het Europese subsidiesysteem al voor 2013 om te gooien. Hij gunt het de boeren van harte en hoopt voor hen dat de prijzen verder stijgen. Beiden vinden wel dat de melkquota zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft, maar beseffen dat daar bij landen als Duitsland en Frankrijk geen steun voor zal zijn. 
Lees verder op Intermediair.nl.

Goede tijden, slechte tijden... Alle ondernemers hebben ermee te maken, dus ook boeren. Maar normale ondernemers draaien zelf op voor de eventuele verliezen die ze maken, net zoals ze zelf de winst opstrijken wanneer ze het goed doen. Dit winst-en verlies mechanisme zorgt ervoor dat inefficiente bedrijven of bedrijven met producten waar niemand op zit te wachten het loodje leggen en vervangen worden door bedrijven die wel winst maken door beter tegemoet komen aan de wensen van consumenten. 

Europese boeren opereren daarentegen door de bizarre Europese landbouwsubsidies voor een groot deel buiten dit simpele marktmechanisme en krijgen altijd betaald. Ook worden ze nog verder beschermd door hoge tariefmuren. Dit alles zorgt ervoor dat ze niet werkelijk hoeven te concurreren met bijvoorbeeld boeren uit de Derde Wereld die staan te trappelen om hun goedkopere producten aan de Europese consument te verkopen.


Het zijn de Europese consumenten die de prijs betalen voor het Europese landbouwbeleid. De Zweed Johan Norberg schreef dat Zweedse gezinnen 'niet minder dan 1200 dollar per jaar [konden besparen] als het hele landbouwbeleid afgeschaft werd. Europeanen betalen ieder jaar miljoenen dollars belastingen zodat er in de winkels een minder groot aanbod aan voedselproducten ligt tegen hogere prijzen.'

En Ronnie Horesh schreef eerder over EU subsidies en vliegende koeien: 
Er is geen betere manier om geld over de balk te gooien dan een doorgedreven landbouwpolitiek. Welvarende landen bedelven hun boeren onder de protectionistische maatregelen, subsidies en exportpremies. 

De landbouwpolitiek in de 29 rijke OESO landen zadelen de belastingbetalers en verbruikers op met een totale kostprijs van zomaar even 360 miljard dollar. Met dat geld zouden ze de 56 miljoen koeien van al die landen samen ieder jaar een keer rond de wereld kunnen laten vliegen - in business class. En dan hebben ze allemaal nog 2800 dollar zakgeld over om leuke dingen van te kopen in de taxfree shops bij hun tussenlandingen In de VS, de EU en Azië. 
Het is mooi dat politici als Joop Atsma zo begaan zijn met het lot van de Nederlandse boer en deze willen helpen, maar het zou pas echt nobel zijn als ze daarvoor hun eigen portemonnee trokken in plaats van te graaien in die van de Europese consument.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl