De kunst volgt het geld

Door Flip Vuijsje

4 maart 2008

Welvaart maakt kunst mogelijk. Niet andersom.

Hieronder een fragment uit een artikel waarin Flip Vuijsje afrekent met de, vooral onder bestuurders en ambtenaren, populaire gedachte dat subsidie voor kunst voor een beter economisch klimaat zorgt:

Eerst had je in Florence het Grote Geld, toen handelskapitalisten als [...] De Medici zo rijk werden dat ze ook geld gingen overhouden voor de kunst, waar vanuit overal in Italië de beste artistieke talenten op af stroomden...

Zo ging het toen, en zo gaat het nog steeds: eerst een bloeiende economie, en dan komt de kunst vanzelf wel. Toch wordt ons graag precies het omgekeerde wijsgemaakt. Aanstichter van die mythe is de Amerikaanse urban studies-professor Richard Florida, die in 2002 in zijn boek The Rise of The Creative Class schreef dat grote steden met hoge concentraties kunstenaars en andere creatievelingen ook economisch vooroplopen. De open cultuur van zo'n ‘creatieve klasse' trekt namelijk ook weer andere soorten dynamische mensen aan, en daarmee business en kapitaal.

Intussen is al lang en breed aangetoond dat die theorie niet klopt. Bijvoorbeeld door Steve Malanga van het Manhattan Institute in New York. Die geeft in het (gratis) online-tijdschrift City Journal voorbeelden van steden die op Florida's ‘creativiteits-index' hoog scoren maar het economisch juist slecht doen. Neem San Francisco: bovenaan Florida's lijst, en de cultureel-progressiefste stad van heel Amerika. Waar de belastingen hoger zijn dan bijna overal elders -­ en met een banengroei van een kwart van het nationale gemiddelde. 
Lees verder op Intermediair.nl.

Gerelateerde links:
- Commerce and Culture, lezingenserie van Paul Cantor op Mises.org
- Zijn kunstenaars luie subsidievreters?
- Vuile Dieve! Een pleidooi voor het afschaffen van kunstsubsidies, Karel Beckman
- 'Van mijn centen'

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl