Heroïsch Liechtenstein versus Europa

Door Redactie

26 februari 2008

Een schrijnend voorbeeld van Europese samenwerking: Nadat de Duitse regering eerst voormalig bankmedewerkers in Liechtenstein heeft omgekocht om hun bankgeheim te schenden, vervolgt ze nu niet alleen Duitse belastingvluchtelingen, maar helpt ze ook de Nederlandse regering een klopjacht te openen.

Het Parool meldt

AMSTERDAM - Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) adviseert Nederlanders die heimelijk een spaarrekening hebben in Liechtenstein, zich uit zichzelf te melden bij de Belastingdienst. Zo kunnen zij alsnog een flinke boete voorkomen, omdat er voor hen een inkeerregeling bestaat.

Dat zei De Jager in het tv-programma Buitenhof. Aanleiding voor zijn oproep is het bestaan van een schijfje met gegevens van mensen die geld hebben gestald in het staatje om de belastingen in eigen land te ontduiken. Deze cd-rom is in handen van Duitsland, tot woede van Liechtenstein dat net als Zwitserland een bankgeheim kent. Duitsland zou de informatie hebben gekocht van een informant.

De Jager houdt er rekening mee dat er ook gegevens van Nederlanders op staan. Volgens de bewindsman is er voortdurend contact met Duitsland en hij gaat ervan uit dat de Duitsers spontaan gegevens zullen verstrekken aan de opsporingsdienst FIOD-ECD als er inderdaad Nederlanders tusssen staan.

Illegale Nederlandse spaarders die tot inkeer komen en zich aanmelden bij de Belastingdienst, kunnen rekenen op verzachtende maatregelen. Als mensen ontdekt worden en een brief van de FIOD-ECD krijgen, is het te laat, zei De Jager. ''Zij worden hard aangepakt en kunnen in ieder geval een flinke boete tegemoetzien.'' Die wordt nog hoger als ze het op een rechtszaak laten aankomen, zei De Jager.
Lees verder.

Laten we hopen dat Liechtenstein voet bij stuk houdt, en in tegenstelling tot sommige andere landen ondanks internationale druk haar bankgeheim in stand houdt. De denkbeelden van de prins van Liechtenstein zijn wat dit betreft hoopgevend: in een interview met de New York Times zei hij ooit dat een belastingdruk van zes procent wat hem betreft meer dan genoeg was. Nog opmerkelijker, de prins heeft het anarcho-kapitalistische boek 'Democracy: the God that failed' gelezen en heeft de auteur Hans-Hermann Hoppe bij hem op het paleis uitgenodigd. 

Voor wie overigens nog twijfelt of belastingheffing wel echt enkel onder dreiging van geweld gebeurt, is het volgende citaat van een Duitse politicus ontnuchterend: 'Het maakt niet uit dat dit illegaal was [de manier waarop de Duitse regering aan haar informatie kwam]. Wat Duitsland zal doen is elke belastingontduiker de mogelijkheid geven ofwel zijn zakken te legen en mee te werken ofwel mogelijk naar de gevangenis gestuurd te worden.'

Koen Swinkels

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl