'Tachtig procent ontwikkelingshulp naar Zwitserse bankrekeningen'

Door Ingezonden

28 januari 2008

Het rapport is al enkele maanden uit, maar Declan McCullagh schreef recentelijk over hoe vrijwel alle overheid-naar-overheid ontwikkelingshulp aan Afrika uiteindelijk bij Zwitserse bankrekeningen terecht komt.

In 2004 werd bijvoorbeeld $94 miljoen op Zwitserse rekeningen gestort waarvan de meeste toebehoren aan Afrikaanse politici. Het jaar erna steeg het bedrag naar $150 miljoen. In totaal wordt ongeveer 80 procent van het geld dat aan Afrika werd gegeven 'gestolen door corrupte Afrikaanse leiders en op Westerse bankrekeningen gestort'.Bureaucratische overheidsprojecten hebben ook een abominabele geschiedenis daar 'de hulpprojecten van de Wereldbank in ongeveer 55 - 60 procent van de gevallen faalden.' Daarbij komt dat 'zulke hulp er niet in geslaagd is economische groei in Afrika te stimuleren. Het gemiddelde inkomen per persoon is nu ongeveer 11 procent lager dan het in 1960 was'.

Ook is het zo dat ondanks de stevige bedragen aan 'gratis' kapitaal de productiviteitsniveaus niet gestegen zijn:
De productiviteitsstijging die het gevolg is van de $187 miljard aan ontwikkelingshulp die aan 'publieke investeringen' werd besteed kent een heel precies nummer: nul. Het Ajaojuta staalmolen project in Nigeria helpt ons begrijpen waarom er zo weinig geproduceerd wordt. Het Ajaojuta project begon in 1979. Bijna 30 jaar en meer dan $5 miljard later, heeft het nog steeds geen enkele stalen staaf geproduceerd. McMullagh schreef zijn stuk als reactie op de sprekers op het World Economic Forum in Davos, met name op Bill Gates die opriep om de ontwikkelingshulp te vergroten.  
Een paar jaar geleden liet Walter Williams al zien waarom gratis ontwikkelingshulp een onzinnig idee is:

Vrijwel elk Afrikaans land ten zuide van de Sahara is nu armer dan toen het in de jaren '60 of '70 onafhankelijk werd. Sinds die tijd is de voedselproductie met ongeveer 20 procent gedaald. Sinds 1975 is het inkomen per hoofd van de bevolking met ongeveer een half procent per jaar gedaald. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo schatte, 'Corrupte Afrikaanse leiders hebben zeker $140 miljard van hun bevolking gestolen in de vier decennia sinds de onafhankelijkheid.' 
Lees ook het artikel 'Zal meer ontwikkelingshulp de armoede in de wereld doen verdwijnen?' en het interview in Der Spiegel met econoom James Shikwati die het Westen vraagt in hemelsnaam op te houden met het geven van ontwikkelingshulp en de Afrikanen vrij te laten om hun eigen leven op te bouwen door vrijhandel. Deze blogpost van Tim Swanson verscheen eerder op de Mises Blog. Cartoons toegevoegd door MeerVrijheid.nl.


Het is ook instructief het verschil in de laatste 40 jaar tussen Afrika en Azië te bezien:

In 1970 telde Afrika 11 procent van de armen in de wereld en Azië 76 procent. In 1998 waren de rollen omgedraaid. Het cijfer voor Afrika was gestegen tot 66 procent en van Azië gedaald tot 15 procent. In Azië werd een beleid gevoerd dat werd gekenmerkt door marktliberalisering en deelname aan het internationale handelsverkeer. In Afrika spelen overheden een belangrijke rol in de economie en kwam ook de deelname aan het wereldhandelsverkeer niet van de grond.

Als de economische ontwikkeling in Afrika blijft stagneren en Azië in het huidige tempo doorgroeit, zal de wereldwijde inkomensongelijkheid toenemen. Maar dat komt dan niet door een te veel aan globalisering, maar door een tekort aan globalisering, in het bijzonder wat Afrika betreft. 
Lees verder.

Gerelateerde links:
Artikelen van Johan Norberg over globalisering en kapitalisme
- Waarom kapitalisme werkt, video
- Globaliseringslezing van Johan Norberg, audio
- Trade not aid
- Interne tariefmuren kwellen Afrika
- Globaliseringsspecial


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl