Welke consensus? 400 wetenschappers spreken zich uit tegen klimaatpaniek

Door Theo Richel

23 december 2007

Het was van het begin af aan niet waar, maar niettemin een meesterlijke pr-truc: de bewering ‘alle wetenschappers zijn het eens over de ernst van de problematiek van het klimaat’.

Meesterlijk want als de wetenschappers het eens zijn hoef je als eenvoudige leek geen vragen meer te stellen over deze moeilijke materie. Zo kon iedereen meepraten over het klimaat zonder er iets van af te hoeven weten… de wetenschappers zijn er uit!

Maar deze ballon is nu lek geprikt met een rapport van de Amerikaanse senaat dat meer dan 400 vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld opvoert die in 2007 expliciet hebben betwijfeld of de aarde warmer wordt, of de mens daaraan schuldig is en of het wel hoog tijd is om in actie te komen. Het rapport is, vooral in de vs hard aangekomen - zelfs Al Gore reageerde er op. 2007 leek het jaar te worden van An Inconvenient Truth, maar gezien het deficit van Bali en het (aldus de Washington Post) groeiend aantal skeptici, en nu weer dit rapport, lijkt een andere koers te zijn ingezet.

Het rapport van senator Inhofe staat hier (introductie) en hier (rest van het rapport). Helaas was er ditmaal geen tijd voor vertaling. Het rapport noemt de wetenschappers bij naam, land, universiteit/instituut en biedt links naar hun ‘peer reviewed’ studies.

Atmospherisch wetenschapper dr. Nathan Paldor [...] wijst er op dat veel van zijn collega’s zich geintimideerd voelen. (In de wetenschappelijke wereld is zoiets ongehoord, maar het IPCC - ‘intergouvernmental’ - is dan ook een wetenschappelijk /politieke hybride. )
Diverse van de 400 wetenschappers zijn actief in het IPCC maar krijgen daar blijkbaar te weinig ruimte om zich uit te spreken. Menigeen meldde ervan overtuigd te zijn dat vele andere collega’s hun standpunt deelden maar dat niet durfde te zeggen uit angst voor vergelding. Atmospherisch wetenschapper dr. Nathan Paldor, hoogleraar Dynamischel Meteorologie en Fysische Oceanografie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, auteur van bijna 70 peer reviewed studies, wijst er op dat veel van zijn collega’s zich geintimideerd voelen. (In de wetenschappelijke wereld is zoiets ongehoord, maar het IPCC - ‘intergouvernmental’ - is dan ook een wetenschappelijk /politieke hybride. )

In de verschillende berichten die over dit rapport wereldwijd zijn verschenen komt regelmatig de Nederlander Hendrik Tennekes, voormalig wetenschappelijk directeur van het KNMI, terug. Hij zegt in het rapport:

‘Ik vind het ondergangs-plaatje dat Al Gore schildert, een stijging van de zeespiegel met zes meter, vijftien maal waar het IPCC van uitgaat, zonder enige waarde. Ik protesteer krachtig tegen het idee dat het klimaat als de kachel thuis op een thermostaat reageert, draai er maar aan en je krijgt de juiste temperatuur’.

‘Natuurlijk geloof ik in opwarming en in afkoeling van de aarde, die horen allemaal bij de natuurlijke veranderingen die de aarde gedurende miljarden jaren heeft meegemaakt. Ze worden vooral veroorzaakt door periodieke veranderingen in de output van de zon’, aldus natuurkundige John W. Brosnahan die ‘remote-sensing’ apparatuur ontwikkelt voor de NOAA en de NASA. ‘Ik heb echter nog geen wetenschappelijk bewijs gezien dat CO2 verantwoordelijk is voor de huidige opwarming, wel gebrekkige computermodellen die dat suggereren’.

Mevrouw Kalee Kreider, woordvoerder voor Al Gore, suggereerde, zonder namen te noemen dat 25-30 van de genoemde wetenschappers gewerkt zouden hebben voor oliegigant Exxon-Mobil. Maar in reactie hierop zei een vertegenwoordiger van dat bedrijf dat Exxon Mobil zich zorgen maakt over de klimaatverandering en geen wetenschappers inhuurt om tegen deze theorie in te gaan.

‘Recycling van dergelijke achterhaalde samenzweringstheorien leidt alleen maar af van de werkelijke uitdaging waar de maatschappij voor staat, en dat is: hoe zorgen we voor voldoende energie om de economische en sociale ontwikkeling te continueren zonder broreikasgassen uit te stoten’. 

Theo Richel

Dit artikel verscheen eerder op De Klimatosoof.

Gerelateerde link:
- Artikelen op MeerVrijheid over 'global warming'

Over de auteur

De auteur is redacteur/ vormgever van de Groene Rekenkamer.

Deze organisatie, waarin vijf organisaties zich gebundeld hebben, wil politici en het publiek graag voorrekenen dat een wetenschappelijke benadering van de milieuproblematiek meer gezondheid voor mens, dier en milieu kan betekenen.

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl