Amerika's oorlogen: $46,000 per gezin

Door Redactie

24 november 2007

Naast de honderdduizenden slachtoffers en miljoenen gewonden, de enorme vluchtelingenstromen, de vernietiging van infrastructuur enzovoorts, zijn er nog meer kosten verbonden aan oorlog, niet alleen voor de Irakezen en Amerikaanse soldaten.

De Democraten in de Joint Economic Committee hebben deze week een rapport gepubliceerd over de vraag wat de totale financiële kosten zijn van de militaire operaties in Irak en Afghanistan. Hierbij worden niet alleen de kosten voor bommen, tanks, geweren, onderdak en salaris meegerekend, maar ook kosten zoals de rente die de staat op leningen moet terugbetalen, en de gezondheidszorg die men decennialang voor gewonde veteranen zal moeten betalen. 

Het totale bedrag komt uit op $3,5 biljoen (biljoen = duizend maal miljard)!

Dit betekent dat per Amerikaan men $11,500 aan de oorlogen kwijt is. Voor een gezin van 4 komt dit neer op een gemiddeld jaarsalaris van $46,000.

Dit geld wordt nu niet vrijelijk door gezinnen besteed aan onderwijs, gezondheidszorg, eten, vakantie of andere productieve zaken, maar aan bombardementen, martelingen, vernietigingen, bezettingen en andere destructieve zaken.

Gerelateerde links:
- De kosten van oorlog
- Mises over oorlog

 

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl