Slachting in wapenvrije zone

Door Redactie

18 april 2007

Alleen de crimineel had een vuurwapen. Classically Liberal heeft een artikel over de tragedie in Virginia. Op de website van auteur en econoom John R. Lott zijn eveneens kritische geluiden te lezen.

Wapenwet weggestemd door panel

The Roanoke Times2006

De wet HB 1572 zou handwapens toestaan op campussen kwam niet door de commissie.

Een wet die studenten en werknemers aan universiteiten het recht zou geven handwapens op de campus de dragen is afgewezen zonder dat er schot gelost werd in het Parlement.

House Bill 1572 kwam niet door de Commissie Milities, Politie en Publieke Veiligheid. Maandag kwam het niet door de subcommissie, de eerste van meerdere hordes die wetten over moeten voordat ze in werking treden.

Het wetsvoorstel was ingediend door afgevaardigde Todd Gilbert, Republikein uit Shenandoah namens de Virginia Citizens Defense League. Gilbert was maandag niet beschikbaar en woordvoerder Gary Frink wilde geen commentaar geven buiten dat het deze regeerperiode geen issue meer was.

Woordvoerder van de Virginia Tech universiteit Larry Hincker was blij te horen dat de wet er niet doorkwam. "Ik ben er zeker van dat de universitaire gemeenschap tevreden is over het besluit van het Parlement omdat dit zal helpen om ouders, studenten, personeel en bezoekers zich veilig te laten voelen op onze campus."

De Republikeinse Afgevaardigde Dave Nutter uit Christiansburg wilde geen commentaar geven omdat hij geen lid was van de subcommissie die de wet behandelde.

De meeste universiteiten in Virginia eisen dat studenten en werknemers, anders dan de politie, hun wapens inleveren bij de politie of de campusbeveiliging zodra ze de campus binnenkomen. De wet was bedoeld om het publieke universiteiten te verbieden regels te maken die "het recht van studenten met een geldige vergunning inperken of onmogelijk maken om [..] legaal een pistool te dragen."

De wetgeving stond uitzonderingen toe voor deelnemers aan atletische evenementen, het opslaan van wapens in wooneenheden en militaire trainingsprogramma's.

Afgelopen lente werd een student aan Virginia Tech gestraft omdat hij een pistool had meegenomen naar college, ondanks het feit dat hij daar een vergunning voor had. Een aantal wapenbezitters vonden dat de Universiteit daar geen recht toe had, terwijl de Vereniging van Korpsleiders zich uitsprak tegen de aanwezigheid van wapens op de campus.

In juni verleende het bestuur van Virginia Tech toestemming aan het geweldspreventiebeleid, waarmee het verbod voor studenten en personeel om wapens te dragen en het verbod voor bezoekers om ze mee te nemen naar campusgebouwen nogmaals bevestigd werd.

Greg Esposito

Dinsdag 31 januari

Stichting MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl