De armen worden rijker!

Door Ingezonden

28 december 2007

Sinds de jaren '60 is de wereldeconomie enorm gegroeid, de levensverwachting toegenomen en de gezinsgrootte gedaald. Niettemin houden velen vol dat de rijken weliswaar rijker worden, maar de armen worden armer. Er is nog steeds sprake van tweedeling, of niet soms?

De Zweedse professor Hans Rosling heeft zich voorgenomen de vloer aan te vegen met onze mythes en vooroordelen over de Derde Wereld door statistische gegevens om te zetten in leuke presentaties op http://www.gapminder.org/. Met het enthousiasme van een sportverslaggever geeft Rosling in bovengenoemde video inzicht in de verrassende ontwikkelingen sinds de jaren '60 en '70. Van de klassieke kloof tussen arm en rijk blijft niet veel over.

De video duurt 20 minuten, maar is zeker de moeite waard. Lees daarna het Meervrijheid-artikel Redenen voor optimisme nog maar eens en je bent voor de rest van het jaar immuun tegen linkse zuurpruimerij.

Zie ook deze video met Bollywood superstar Amitabh Bachchan over de keuze waar India nu voor staat: de kansen met beide handen aangrijpen of de ontwikkelingen af blijven wachten. India poised
Update: mis ook The Poor get Richer in The Wall Street Journal niet. Daarin wordt het verband tussen vrijheid en stijging van welvaart en welzijn nog eens duidelijk gemaakt.

Dit artikel verscheen eerder op Het Vrije Volk.

Gerelateerde links:
- Wedden dat het steeds beter gaat?, Julian Simon
- Optimisten en pessimisten
- Het gelijk van Bjorn Lomborg
- Het Grote Goed Nieuws Boek, Simon Rozendaal
- Kop op!, Simon Rozendaal

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl