Video: Waarom kapitalisme werkt

Door Redactie

12 december 2006

De wereld is vol ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Sommigen worden rijk geboren en anderen arm en miserabel.

In deze interessante Channel 4 documentaire gaat de jonge Zweedse schrijver Johan Norberg naar Taiwan, Vietnam, Kenia en Brussel om de oorzaken daarvan te vinden en te bepalen wat de gevolgen zijn van kapitalisme en globalisering.

Norberg meent dat de wereld niet teveel kapitalisme, globalisering en multinationals kent, maar te weinig. Volgens hem zijn de anti- en anders-globalisten een gevaar voor de mensen die ze zeggen te verdedigen. Hun goede bedoelingen leiden niet tot een betere wereld en Norberg geeft in een optimistisch verslag weer waarom zij onwetend en gevaarlijk zijn. Kapitalisme is niet de bedreiging waarvoor het vaak gehouden wordt maar juist de redder.

Voor zover bekend hebben de Nederlandse omroepen deze documentaire helaas nog niet uitgezonden, naar gelukkig biedt Google Video uitkomst. Kijk met verwondering naar de ervaringen van mensen die het moderniseringsproces hebben doorgemaakt en leer van de opmerkelijke cijfers en feiten die Norberg in deze documentaire voorschotelt.Inhoudsopgave:

00:00 - 03:00 Introductie in Stockholm
03:00 - 17:30 Landhervormingen en modernisering in Taiwan
17:30 - 31:00 Vietnam: De goede daden van Nike
31:00 - 46:00 Kenia :Waarom is Afrika nog arm?
46:00 - 49:00 Brussel en het gevaar van anders-globalisten

Gerelateerde links:
- De nobele daden van Nike
- Hernando de Soto en zijn oplossing voor de wereldarmoede
- Kapitalisme en gelijkheid
- 'De wereld heeft meer kapitalisme nodig'
- Markt en moraal

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl