Domme Amerikanen

Door Redactie

18 juni 2006

Progressieve Europeanen mogen graag spotten met de vermeende domheid van Amerikanen. Ze zouden ongenuanceerd, simpel en onwetend zijn, een scherp contrast met die verlichte Europeanen die alles goed overdenken. En aan het hoofd van alle Amerikanen staat volgens velen de nationale kampioen domheid: George W. Bush.

Toch zit er iets waars in de beweringen over die domme Amerikanen want hun middelbare scholen leveren geen indrukwekkende resultaten als je ze internationaal vergelijkt (universiteiten doen het aanzienlijk beter). Maar die lage onderwijskwaliteit is voornamelijk het gevolg van socialistisch overheidsbeleid waar progressieven zo'n voorstander van zijn. Dom overheidsbeleid heeft domme leerlingen gebracht.

De libertarische presentator John Stossel van het ABC programma 20/20 laat in de documentarie Stupid in America zien dat de Amerikaanse onderwijssector sterk gereguleerd is, met alle kwalijke gevolgen van dien. Domme leerlingen, analfabetische schoolverlaters, wanorde in de klassen en gangen, en schoolfraude om cijfers omhoog te krikken. Klinkt inmiddels niet onbekend meer in Nederland.

Zo kennen vele gebieden een zoning-beleid voor scholen (vergelijkbaar met het vaak bekritseerde postcodebeleid van de gemeente Amsterdam). Verder zijn de onderwijsbonden machtig en maken het vrijwel onmogelijk slechte leerkrachten te ontslaan (volgens het programma zijn in één jaar slechts twee van de tachtigduizend leerkrachten ontslagen wegens slecht functioneren). Tevens verzetten de bonden zich tegen zogeheten schoolvouchers waarmee ouders meer keuzevrijheid zouden genieten en scholen en onderwijzers meer concurrentie zouden ervaren. Randi Weingarten, de voorzitter van de onderwijzersbond, beweert nota bene in het programma dat critici van het staatsmonopolie eigenlijk helemaal niet om kinderen geven.

De documentaire geeft aan dat de V.S. niet in alles het vrije land zijn dat libertariërs volgens velen als ideaal zouden beschouwen.
 

Gerelateerde links:
- De leraar als dompteur
- Karel Beckman: Bevrijd de gezondheidszorg en het onderwijs!

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl