Nederland subsidiestaat

Door Redactie

18 september 2004

De Edmund Burke Stichting analyseert het Nederlandse subsidiebestel De Burkestichting heeft een rapport opgesteld waarin een analyse wordt gemaakt van een groot deel van de ongeveer 22 miljard euro die de Nederlandse staat jaarlijks aan subsidies uitgeeft.

'Twee medewerkers van de Edmund Burke Stichting – Jurgen R. Reinhoudt (universiteit van Princeton) en Peter Heemeijer (universiteit van Amsterdam) - hebben een brochure geschreven waarin de 100 grootste van de in totaal 528 regelingen (die 100 regelingen samen vormen 87 procent van het totale budget) aan de hand van vier helder omschreven criteria worden getoetst.

De conclusie van deze analyse luidt dat het mogelijk en zelfs heilzaam is om bijna viervijfde (78 procent) van de ruim 19 miljard euro aan onderzochte subsidies af te schaffen.

De besparing van ruim 15 miljard euro dient volgens de Edmund Burke Stichting voor het overgrote deel (11,6 miljard euro) aan de burger te worden teruggegeven in de vorm van een grootschalige belastingverlaging.

De heren Reinhoudt en Heemeijer hebben hun onderzoek – inclusief een overzicht van alle getoetste regelingen – vastgelegd in de brochure Nederland subsidiestaat. Deze brochure is op donderdag 16 september in ons kantoor in Den Haag gepresenteerd.


Een uiterst lovenswaardig initiatief. Kijk hier voor de brochure.

Gerelateerde link:
- Artikelen over subsidies op Meervrijheid


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl