Bejaardenseks

Door Bart Croughs

1 oktober 2004

Onlangs verscheen Geliefden – Timeless Love, een fotoboek over bejaardenseks van de Nederlandse fotografe Marrie Bot.

De kranten en weekbladen namen hun voorlichtende functie serieus en drukten flink wat foto’s af. Toos (84) en Arie (85) kussend in de keuken. Corrie (82) en Jan (71) naakt op bed. Gerimpelde koppen, hangende tieten, lubberende buiken: de lezers konden zo met eigen ogen aanschouwen dat bejaardenseks inderdaad een trieste en onsmakelijke aangelegenheid is. Althans, voor de toeschouwers; de bedrijvers zelf zullen er ongetwijfeld plezier aan beleven.

Uiteraard kan zo’n boek niet verschijnen zonder begeleid te worden door de nodige intellectuelenpraat. “Het was op de eerste plaats het taboe op ouderen en erotiek dat ze te lijf wilde gaan,” berichtte de Volkskrant.

De vorige fotoboeken van de kunstenares waren in zwart-wit, maar nu moest het in kleur. “Kleur komt dichter bij de realiteit, en nu moest het zo realistisch mogelijk zijn. Die exactheid was voorwaarde.”

Dat het internet al jaren wemelt van de realistische kleurenfoto’s van seksende opa’s en oma’s, heeft de fotografe niet afgeschrokken. “‘Ranzigheid bedoeld voor privédoeleinden,’ oordeelt ze. ‘Dat is stiekem, dat heeft met het slechten van een taboe weinig te maken.’”

Al die internetjongens moeten zich niets verbeelden; alleen wanneer een echte kunstenares als Marrie Bot bejaardenseks fotografeert, is er sprake van taboes doorbreken!

Opvallend is dat in dit fotoboek over bejaardenseks dat taboedoorbrekend pretendeert te zijn, de camera preuts wordt afgewend wanneer puntje bij paaltje komt. In en uit elkaar schuivende bejaarde geslachtsdelen worden niet in beeld gebracht.

“Daar hoefde ze echt niet bij te zijn, dat was de grens,” aldus de Volkskrant. En dat van een fotografe die zich op de borst klopt omdat ze zo dapper taboes doorbreekt en zo realistisch te werk gaat! Wat een anticlimax.

Wie werkelijk realistische en taboedoorbrekende beelden wil zien van uitgebluste penissen in uitgelubberde vagina’s, moet zich nog steeds tot internet wenden, waar de commerciële jongens geen spaan heel laten van de taboes van onze taboedoorbrekende kunstenares.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl