Hoera! De Chinezen Komen!

Door Redactie

16 september 2004

Het onvolprezen Tegenlicht bracht een aflevering over de opmerkelijke ommekeer van communistisch China naar een meer kapitalistisch model. Met haar enorme binnenlandse afzetmarkt en arbeidspotentieel zal een kapitalistisch China een economische reus worden. Wat zullen de gevolgen hiervan zijn? Moeten Europa en de Verenigde Staten zich zorgen gaan maken? Of is de opkomst van China een zegen niet enkel voor de Chinezen zelf, maar voor de hele wereld?

“De Chinezen zullen harder lopen, sneller lopen en uiteindelijk ons voorbij gaan… en dat wil ik niet” (Minister Brinkhorst)

Sinds Deng Xiaoping begin jaren ’80 het kapitalisme via een achterdeur naar binnen liet glippen, is China bezig met een onstuimige opmars in de wereldeconomie. China’s aandeel in de wereldhandel groeit snel, en de verwachting is dat dit pas het begin is. Begerig kijken Chinese bedrijven inmiddels over de grenzen van hun land. Op zoek naar nieuwe afzetmarkten zijn de eerste Chinese bedrijven al in Europa gearriveerd, en nog een hele reeks staat klaar om de oversteek binnenkort te maken. In Tegenlicht een beeld van het nieuwe ondernemende China. Een land dat veertig jaar communisme (althans in economisch opzicht) in rap tempo van zich afschudt en met hervonden trots het economisch wereldtoneel aan het veroveren is. Als China zich steeds beter thuis gaat voelen in deze geglobaliseerde wereld, hoeveel zorgen moeten we ons dan hier in Europa gaan maken?


Kijk hier voor de documentaire.

Enkel zij die geloven dat economie een zero-sum game is, waarbij de één slechts kan winnen door de ander te laten verliezen, zullen huiveren bij de gedachte dat China zich gaat openen en ontwikkelen en enkel zij zullen waarschuwen voor banenverlies, valse concurrentie en pleiten voor protectionisme en argwaan.

Voor mensen die begrijpen dat een vrije markt-economie een voortdurende, zich steeds uitbreidende win-win situatie is, is de ontwikkeling van China een zegen! 1.3 miljard mensen die steeds meer deel gaan nemen aan de wereldwijde arbeidsverdeling, die steeds efficiënter zullen gaan produceren en luisteren naar de behoeften van consumenten, die de wereld zullen gaan rondreizen en hun eigen land openstellen voor de wereld... Het worden mooie tijden.

Gerelateerde links:
- China's moeizame weg naar de vrije markt
- Chinese ondernemer krijgt steun in de rug


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl