Het Mysterie van de Broncode

Door Redactie

21 september 2004

Een uitvinding die de hele wereld zou veranderen en minstens 100 miljard dollar waard is, of een collectieve verstandsverbijstering van de belangrijkste investeerders ter wereld? Dat is de vraag die in je opkomt na het bestuderen van het verhaal over de broncode die de Nieuwegeinse Jan Sloot ontdekt zei te hebben, een manier om data extreem te comprimeren, zodanig dat 16 speelfilms op 64 kb opgeslagen kunnen worden. Twee dagen voordat de contracten zouden worden getekend sterft Jan Sloot aan een hartaanval. Werd de spanning hem te veel, was het moord? En waar is de broncode gebleven? Een mooie inkijk in de creatie, ontwikkeling en (niet-)lancering van nieuwe ideeën en technologieën.

De Humanistische Omroep brengt een tweedelige radiodocumentaire over een van de meest fascinerende gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

'Alles draait in ‘De Broncode’ om de uitvinding van de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein. Hij ontwikkelt eind jaren negentig een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer versnelt. Sloot houdt de vinding geheim en bewaart de noodzakelijke broncode in een kluis. Met hulp van voormalig Philips-topman Roel Pieper krijgt hij werelds belangrijkste investeerders enthousiast. Maar de uitvinder kan maar kort van zijn erkenning genieten. Hij krijgt een hartaanval en neemt het geheim van zijn technologie mee in zijn graf. De sleutel tot onmetelijke rijkdom is eensklaps verloren. Of is er iemand met de vinding vandoor?

Programmamaker Kees Wieringa werd op het spoor gezet door Quote-redacteur Eric Smit.

Met behulp van Roel Pieper demonstreert Sloot zijn vinding in de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn wildenthousiast. Een van de belangrijkste investeerders op dit gebied, Tom Perkins, voorspelt dat Sloot één van de rijkste mensen ter wereld zal worden. Twee dagen daarna sterft Sloot echter aan een hartaanval.
Het gezelschap van investeerders is op dat moment zeer divers: een keukenhandelaar, een projectontwikkelaar tevens campingeigenaar, een grootinvesteerder en Roel Pieper.
In ‘De Broncode’ komen ze allemaal aan het woord, ook over hun motivatie om zoveel geld in dit project te steken. Ook zoon Ben komt aan het woord. Hij vertrouwt de dood van zijn vader niet, maar kan niets bewijzen.
Alle ingrediënten voor een spannende 'krimi' lijken voor handen. Programmamaker Wieringa vraagt zich ondertussen af of het mogelijk is om met een enkele vinding 'alles' te bereiken of dat dat per definitie tot 'niets' leidt.
'

Kijk hier voor de documentaire.


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl