Immigratie

Door Bart Croughs

2 augustus 2004

In Vrij Nederland was afgelopen week een enthousiast pleidooi voor meer immigratie te lezen.

Het was het zoveelste artikel waarin betoogd wordt dat in de toekomst steeds meer oudjes afhankelijk worden van een uitkering, en dat er steeds minder belastingbetalers overblijven om die uitkeringen te bekostigen. Om de verzorgingsstaat in stand te houden moeten er dus verse belastingbetalers uit de derde wereld worden geïmporteerd.

Het Centraal Planbureau (CPB) rapporteerde een jaar geleden al dat immigratie de verzorgingsstaat niet in stand houdt, maar juist ondermijnt: immigranten leven relatief vaak van een uitkering en betalen relatief weinig belasting.

Maar dat een blad als Vrij Nederland zich van de feiten niets aantrekt wanneer die feiten de progressieve ideologie in de weg staan, is op zich niet opmerkelijk. ‘Tant pis pour les faits!’, zoals Hegel al zei.

Wat het artikel toch opmerkelijk maakt, is de schrijver ervan: Joshua Livestro, een van de oprichters van de conservatieve Burke Stichting. Vanwaar zo’n progressief betoog uit deze hoek?

Dat Livestro werkelijk de verzorgingsstaat in stand wil houden door meer immigratie, is natuurlijk mogelijk, maar het zou niet in zijn voordeel pleiten. Van een opiniemaker mag je verwachten dat hij de krant leest, en dus op de hoogte is van het CPB-rapport.

Een andere mogelijkheid is de volgende. De verzorgingsstaat is bij conservatieven weinig populair. Immigratie kan zeer nuttig zijn bij het ondermijnen van de verzorgingsstaat, vanwege het grote aantal immigranten dat in een uitkering belandt. En ook de door conservatieven gewenste terugkeer naar de moraal van de jaren vijftig kan door immigratie worden bespoedigd. Veel moslim-immigranten houden er uiterst conservatieve denkbeelden op na over zaken als abortus, pornografie, homoseksualiteit, de positie van vrouwen, enzovoorts.

Kortom, immigranten kunnen dienen als stoottroepen van de conservatieve contra-revolutie. Maar dit hardop te zeggen in Vrij Nederland zou contraproductief werken.

Om de progressieve VN-lezers mee te krijgen als ‘nuttige idioten’ is het beter om de werkelijke doelen te verzwijgen, en in plaats daarvan te betogen hoe immigratie onze prachtige verzorgingsstaat kan redden.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Gerelateerde link:
- Volkskrant artikel: Immigrant maakt rijken rijker

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl