Cosmetische Chirurgie

Door Bart Croughs

12 juli 2004

Vrij Nederland gaf afgelopen week een aantal vooruitstrevende denkers de gelegenheid om hun ongenoegen te spuien over de opmars van de cosmetische chirurgie.

Deze weerstand is moeilijk te begrijpen. Als er iets is waar progressieve geesten het over eens zijn, dan is het wel dat ongelijkheid een grote schande is. Een van de meest schandalige vormen van ongelijkheid tussen mensen is de natuurlijke ongelijkheid in uiterlijke schoonheid.

’t Is een vorm van onrecht die tot nu toe niet de moeite van het bestrijden waard werd bevonden. Maar waarom niet? Uiterlijk schoon is voor het levensgeluk van groot belang. Het begint al vroeg: mooie kinderen krijgen betere cijfers op school, en ze worden bovendien minder snel gepest dan hun lelijke klasgenoten.

Later leiden ze niet alleen een bevredigender seksleven dan lelijkerds, maar ze verdienen ook meer, ze worden positief gediscrimineerd bij sollicitaties, enzovoort.

Tot nog toe was het niet eenvoudig deze vorm van ongelijkheid te bestrijden. Lelijkerds konden als sekstoerist in Thailand (mannen) en in Gambia (vrouwen) seksueel aan hun trekken komen en zo de seksuele ongelijkheid bestrijden, maar sekstoerisme blijft natuurlijk een lapmiddel.

Betaalde seks is nu eenmaal niet hetzelfde als gratis seks. Bovendien werd de achterstand van lelijkerds bij sollicitaties en dergelijke zo niet opgeheven.

Cosmetische chirurgie biedt hier uitkomst: door deze technologie kan het kwaad bij de wortel worden aangepakt. Een toekomst zonder discriminatie op grond van uiterlijk schoon ligt eindelijk binnen handbereik. Dat dit prachtige perspectief door weldenkend Nederland niet luid wordt toegejuicht, is onbegrijpelijk.

Nu kan natuurlijk worden tegengeworpen dat dit zal leiden tot een nieuwe vorm van ongelijkheid. Alleen lelijke mensen met geld kunnen de gang naar de cosmetisch chirurg maken; arme lelijkerds zijn gedoemd lelijk te blijven. De ongelijkheid zal pas definitief worden opgeheven als ook lelijke armoedzaaiers de gang naar de kliniek kunnen maken.

Maar daar is een eenvoudige oplossing voor. De nieuwe leus der progressieven dient te luiden: spreiding van macht, kennis, inkomen én schoonheid. Cosmetische chirurgie in het ziekenfonds!

Bart Croughs

Gerelateerde link:
- Leve het sextoerisme!

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl