Het recht van de zwakste

Door Pamela Hemelrijk

21 juni 2004

Zwakkeren oefenen in dit land meer macht uit over de sterkeren dan omgekeerd. Als je niet in staat bent zelf geld te verdienen kun je gewoon beslag laten leggen op andermans inkomen. Dat doet de verzorgingsstaat voor je. Uit naam van de zwakkeren in de samenleving. Maar als de zwakkeren erin slagen om met geweld hun wil op te leggen aan de sterkeren, kun je ze dan met goed fatsoen nog wel zwakkeren noemen? Is dat niet een beetje ongerijmd? Wie is de sterkste? De werkende die gedwongen wordt zijn inkomsten af te staan, of de niet-werkende die zijn inkomen zonder tegenprestatie kan opeisen bij anderen?

Ik hoor sinds kort bij de laatste categorie, want ik incasseer nu WW. Om dat recht te verwerven heb ik 30 jaar lang eenderde van mijn brutosalaris moeten afdragen. De overheid heeft mij, zo heb ik met veel moeite uitgerekend, ongeveer 800.000 euro ontfutseld in ruil voor iets waar ik niet eens prijs op stel: het recht om nu op andermans zak te teren. Als ik pakweg de helft van dat geld zelf had mogen houden had ik ogenblikkelijk afstand gedaan van al mijn “rechten” op Bijstand, WW, WAO, AOW, AWBZ, en wat niet al. Want ik ben mans genoeg om mij zelf tegen onheil te verzekeren. Daar heb ik de staat niet voor nodig. Maar dat mocht niet. Onderwijs en beveiliging had ik ook veel liever uit eigen zak willen betalen. Dan had ik tenminste waar voor mijn geld gekregen, want het onderwijs pleegt wanprestatie, om van de politie maar te zwijgen. Je krijgt niet eens de kans om aangifte te doen, laat staan dat de dader wordt gepakt. Je kunt nog beter protectiegeld aan de maffia betalen. Massa’s middenstanders doen dat dan ook.

Hoe meer de staat zich ergens mee bemoeit, hoe duurder het wordt, en hoe meer terreur je ervoor terugkrijgt. Neem nou het strafrecht. Dat behoort zich niet onledig te houden met de jacht op drugsgebruikers, gokhuizen, jeneverstokerijen, naaktrecreatie, prostitutie, landloperij, godslastering, lui die “vol is vol” op een spandoek schilderen, en boeren die geen lid willen worden van het landbouwschap.


Ook mooi...
Het strafrecht dient om ons tegen inbreuken op onze vrijheid te beschermen, niet om zelf inbreuk op onze vrijheid te maken. En de straf behoort gericht te zijn op schadeloosstelling van het slachtoffer. Maar niks hoor: alle opgelegde boetes verdwijnen in de schatkist. Niet het slachtoffer, maar de staat incasseert de genoegdoening, en koopt daar vervolgens Joint Strike Fighters van. Ik heb daar geen woorden voor.

Ik wil maar zeggen: als ik van al die nodeloze staatsbetutteling verschoond was gebleven, dan had ik al hun “gratis” zegeningen kunnen missen als kiespijn, en dan zou ik nu niemand tot last hoeven zijn. Wat heet: ik zou stil kunnen gaan leven!

Ja, zult u zeggen, maar de staat is er niet alleen voor jou! De staat is er voor iedereen! Maar ook u zou goedkoper uit zijn geweest als u zelf uw “sociale vangnet”, uw beveiliging, uw gezondheidszorg en uw onderwijs had mogen bekostigen. (Denk u eens in wat een ellende ons dan bespaard zou zijn gebleven! Dan had de staat geen geld gehad om projecten te subsidiëren als “kutjekleien”, “travestieten bellen travestieten”, en ”begeleid vogelhuisjes beschilderen”, laat staan om die vermaledijde Betuwelijn aan te leggen!)

Alleen voor mensen die hun hele volwassen leven Bijstand trekken gaat deze vlieger niet op. Zij zijn (behalve de staat zelf natuurlijk) de enigen die van de status quo profiteren. Zij hebben, gewapend met niets dan hun zwakheid, een recht afgedwongen dat voor niemand anders is weggelegd: het recht op gratis kost en inwoning. Een sterk staaltje, als ik zo vrij mag zijn. Zeker voor een zwakkere.

Pamela Hemelrijk

Over de auteur

Pamela Hemelrijk (1947 - 2009) heeft twaalf jaar voor het ANP gewerkt als algemeen verslaggeefster, en tien jaar voor het Algemeen Dagblad, als feature-reporter en columniste.

Steeds meer conflicten met de hoofdredactie wegens het buiten hangen van de vuile was, en censuur op columns. Kreeg in 1995 een verbod om nog langer columns te schrijven over Srebrenica. (Hoofdredacteur: "Jij altijd met je gezeur over de waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid; wij moeten hier een krant maken ja? Wij hebben hier te maken met de orde van de dag ja?")

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl