Kliklijn

Door Bart Croughs

22 juni 2004

Het Vlaams Blok opende onlangs een meldlijn waarop illegalen konden worden aangegeven.

De informatie zou vervolgens worden doorgeven aan de Antwerpse politie. De reacties uit de Belgische politiek waren uiterst progressief.

De minister van Binnenlandse Zaken: “Dit initiatief toont aan dat het Vlaams Blok alleen uit is op een gewelddadige confrontatie tussen Belgen en vreemdelingen. Verklikken is geen middel om mensen te controleren. Het is een vorm van intimidatie, wantrouwen en willekeur.”

Een andere Belgische politicus: “Het zijn nazi’s. Het is bijna Vlaanderen in 1933, het tijdperk van de verklikking.”

Erg vermakelijk: het opsporen en uitzetten van illegalen door de Belgische overheid is oké, maar het doorgeven van informatie die de overheid bij deze taak kan helpen, is uiterst schandalig en neonazistisch.

Wie meent dat deze idiotie typisch iets is voor domme Belgen, vergist zich. Een paar maanden geleden stuurde een Nederlandse subsidiekunstenaar op kosten van de belastingbetaler 200.000 formulieren naar Amsterdamse huishoudens met de vraag of men bereid was illegalen aan te geven.

Nogal wat ontvangers vonden dit erg schandelijk (‘NSB-praktijken!’) en deden aangifte bij de politie. Bij de politie werd de zaak ‘heel serieus’ genomen. “We moeten nu bekijken of hier sprake is van strafbare feiten, zoals belediging of discriminatie,” aldus de politiewoordvoerder. Alweer geldt: het daadwerkelijk uitzetten van illegalen door de politie, daar is niets mis mee. Maar een formulier waarin gevraagd wordt informatie te verschaffen, zodat de politie z’n werk kan doen, dat is een heel ernstige zaak. Misschien zelfs wel strafbaar.

Hoe dit te verklaren? Verwijzen naar het trauma van de Tweede Wereldoorlog biedt geen echte verklaring. Wie kwaad is op de aangevers van illegalen omdat die vergelijkbaar zijn met NSB’ers die joden aangeven, moet nog veel kwader zijn op de overheid: die speelt dan de rol van de nazi’s die joden vervolgen. Maar de overheid blijft buiten schot. Sterker nog: de overheid is zélf verontwaardigd!

Ik heb er lang over nagedacht hoe dit merkwaardige verschijnsel dan wel verklaard kan worden. Tevergeefs. Soms zijn de kronkels in het progressieve brein zelfs voor een specialist niet te begrijpen.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd.

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl