Hoe mensen verantwoordelijker gemaakt kunnen worden

Door Harry Browne

7 juli 2004

Sommige mensen hebben bezwaar tegen libertarische ideeën omdat er teveel onverantwoordelijke mensen in de wereld zijn -- mensen die voor problemen zullen zorgen als de overheid ze niet belemmert. Ze zeggen dat we een grote overheid nodig hebben omdat sommige mensen niet beleefd zullen zijn tegen anderen, omdat sommige mensen niet voor hun pensioen zullen sparen, omdat sommige mensen te dom zijn om voor zichzelf te zorgen.

Eigenlijk is de hele poging om moraliteit en poltiek aan elkaar te huwen gebaseerd op de veronderstelling dat er immorele en onverantwoordelijke mensen zijn die de overheid moet controleren.

Ja, er zijn veel mensen die niet verantwoordelijk genoeg zijn. Er zijn mensen die geen acht slaan op de gevolgen van hun eigen daden. Er zijn mensen die niet in staat lijken te zijn om wijs en met goede wil te handelen.

Maar we hebben al een federale overheid van $2 biljoen. Waarom is het zo dat, na het vergaren van zoveel macht en het ontnemen van zoveel van ons geld, de overheid ons niet beschermd heeft tegen onverantwoordelijkheid?

Het is omdat politici niet de macht en het geld gebruiken die je aan hen geeft om de dingen te doen die jij wilt. Ze gebruiken deze middelen om te doen wat zij willen. En het enige wat ze willen is meer macht ... en meer macht ... en meer macht.

Jij bent het doelwit

Die macht is op jou gericht, niet op de mensen die je wilt controleren.

'Politici exploiteren het bestaan van onverantwoordelijke mensen om rigide controle te rechtvaardigen over jouw leven.'
Politici exploiteren het bestaan van onverantwoordelijke mensen om rigide controle te rechtvaardigen over jouw leven. Omdat sommige mensen niet sparen voor hun oude dag, moet jij gedwongen zijn om mee te doen met Sociale Zekerheid. Omdat sommige mensen rare dingen doen als ze kijken naar vieze plaatjes op Internet, moet jouw toegang tot het Internet worden beperkt.

Wij vragen om een overheid die diegenen zal beperken of straffen die hun levenswijze fysiek aan anderen opleggen, maar in plaats daarvan hebben we een overheid die vrijwel alle gebieden van ons eigen leven reguleert.

Het ontmoedigen van onverantwoordelijkheid

Dus wat moeten we doen met mensen die geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen daden? Ik denk dat het antwoord simpel is:

Laat ze vrij.

Geef hen de vrijheid om hun eigen beslissingen te maken, om de gevolgen van hun eigen handelingen te ervaren, om zelf te zien wat hun daden doen met anderen en hoe anderen erop reageren.

Alleen vrije mensen hebben een prikkel om zich deugdelijk te gedragen. Alleen mensen die de gevolgen van hun eigen daden ervaren, zullen bezorgd zijn over die gevolgen en zullen proberen te leren van hun fouten.

Een vrije maatschappij beloont deugd en straft onverantwoordelijkheid. De overheid doet precies het tegengestelde -- de overheid subsidieert onverantwoordelijkheid en belast werk en verantwoordelijkheid.

Wat moet we doen met mensen die niet plannen voor hun eigen pensioen?

Laat ze vrij.

Laat iedere persoon weten dat zijn toekomst grotendeels afhangt van zijn eigen daden. Als jongere mensen oudere mensen zien die niet vooruit gepland hebben en die op liefdadigheid moeten rekenen, zullen de jongeren waarschijnlijk voor hun eigen toekomst zorgen. Vandaag is het zo dat wanneer iemand slecht plant voor de toekomst, het enige gevolg is dat mensen een vraag zien naar een grotere overheid.

Wat moeten we doen met mensen die ongevoelig zijn voor andere mensen?

Laat ze vrij.

Laat andere mensen hen vermijden of ze respecteren voor wat ze doen. Laat iedere persoon zelf de resultaten ervaren van het beleefd of onbeleefd zijn.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Het wordt vaak gezegd dat vrijheid en verantwoordelijkheid twee zijden van dezelfde munt zijn -- dat als je vrijheid wilt, je eerst de verantwoordelijkheid moet accepteren die ermee gepaard gaat.

De waarheid is simpeler. Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn niet verbonden met elkaar. Ze zijn hetzelfde begrip.

Vrijheid is verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid is het ervaren van de gevolgen van je eigen daden -- niet de gevolgen van de daden van anderen, of anderen te laten betalen voor wat je doet.

'Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk verbonden -- niet omdat ze dat moeten zijn, maar omdat ze dat zijn.'
En dat is wat vrijheid is. Zonder de overheid om andere mensen te dwingen om te betalen voor je hobby's of fouten, en zonder jou te dwingen om te betalen voor wat anderen te doen, ben je een vrij, verantwoordelijke persoon.

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn onlosmakelijk verbonden -- niet omdat ze dat moeten zijn, maar omdat ze dat zijn. Verantwoordelijkheid gaat samen met vrijheid, of je het wilt of niet.

Dus de enige manier om ervoor te zorgen dat mensen verantwoordelijker worden, is om ze vrij te laten.

Het belangrijkste eerst

Het wordt vaak gezegd dat ons land een heropleving van normen en waarden nodig heeft voordat we grotere vrijheid kunnen hebben -- dat aan mensen verantwoordelijkheid geleerd moet worden voordat ze vrij kunnen zijn. Maar dit plaatst het paard achter de wagen.

'Als we wachten op de overheid om mensen verantwoordelijk te maken, zullen we eeuwig wachten.'
Als we wachten op de overheid om mensen verantwoordelijk te maken, zullen we eeuwig wachten.

We moeten beslissen of we een land willen van zelfredzame individuen die hun eigen leven verbeteren door diensten aan anderen te leveren waar vraag naar is -- of een land waarin iedereen verantwoordelijk is voor iedereen en dus de overheid ieder aspect van ons leven moet controleren.

We hebben geen heropleving nodig van normen en waarden, we hebben geen politici nodig die morele beslissingen voor ons maken. Als we willen dat mensen zich verantwoordelijker gedragen, dan is het volgende de enige manier om het voor elkaar te krijgen:

Laat ze vrij.

Harry Browne

Dit artikel verscheen eerder op als 'How to make people more responsible' op Worldnetdaily en werd vertaald door Meervrijheid

Over de auteur

Harry Browne (1933-2006) was een Amerikaanse libertarische schrijver, politicus, and vrije markt investeringsanalist.

Als voormalig presidentskandidaat voor de Libertarian Party (in 1996 en 2000) had Harry Browne flink wat ervaring opgedaan in de politiek, en daarnaast als publiek spreker en schrijver. In talloze artikelen en boeken deelde hij zijn opgedane wijsheid.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl