Meervrijheid op het Festival Globalisering

Door Redactie

12 juni 2004

Op zaterdag 26 en zondag 27 juni vindt in het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland het eerste Festival Globalisering plaats. ‘Ik ben een wereldleider, zo luidt het thema van het nieuwe en gratis Festival Globalisering dat 26 en 27 juni in Amsterdam plaatsvindt. Met confronterende gesprekken en vurige debatten, muziek, cabaret en mode op binnen- en buitenpodia, films in Kriterion en beeldende kunst. Een veelzijdig programma met inhoud en cultuur.

Inhoud
Het inhoudelijk programma bestaat uit discussies op het hoofdpodium met o.a. Jan Pronk, Mark Hertsgaard, Philippe Legrain, Anil Ramdas, Dot Keet, Gigi Francisco en vele anderen. De 150 workshops vormen een cruciaal onderdeel van het Festival. Bedrijven, overheden, universiteiten, instellingen en NGO’s zijn samen verantwoordelijk voor de workshops over uiteenlopende onderwerpen met aansprekende titels zoals Bollywood en de Simpsons, Leve de vrije markt!, Creatief met reclame en Globalisering voor dummies.

Cultuur
Festival Globalisering verbindt het nuttige met het aangename: we hebben een prachtig cultureel programma samengesteld. Met optredens van De Kift, La Rue Ketanou, Marike Jager en anderen. Op de catwalk tonen bekende designers en jong talent hun fraaiste collecties, gemaakt op maatschappelijk verantwoorde wijze. Daaromheen laten acht hedendaagse kunstenaars zien wat ze over globalisering te zeggen hebben. In Kriterion draaien het hele weekend films over globalisering, zoals het met een Oscar bekroonde No Man's Land en In this world, winnaar van een Gouden Beer..'
Lees verder.

Kijk hier voor het 'hoe, waar & wanneer' van het festival.

Organisatie
Het doel van het festival is om zoveel mogelijk verschillende geluiden over globalisering aan bod te laten komen om zo discussie en betrokkenheid te stimuleren. Vanzelfsprekend is het ‘progressieve’ geluid oververtegenwoordigd, qua sponsoring, qua workshops, qua lezingen en qua forumdeelnemers, maar de organisatie maakt een zeer open, niet-dogmatische en nieuwsgierige indruk, en doet er ook alles aan om ook andere geluiden zoals dat van Meervrijheid te laten horen. Zoals Johan Norberg ook schrijft is het belangrijk: ‘dat we de antiglobalisten het hoofd [...] bieden, niet om hen te overtuigen, maar om ervoor te zorgen dat ze anderen niet overtuigen. Als ze niet worden uitgedaagd in een publiek debat, zullen hun verwarde inzichten al snel het publieke beleid domineren.’ En globalisering is te belangrijk om aan onze progressieve vrienden over te laten. Er staat wat op het spel.

Als libertariërs menen we dat we de logica, feiten en moraal aan onze kant hebben staan, en is het dus onze taak om onze ideeën uit te dragen, te proberen mensen te prikkelen, na te laten denken en in te laten zien dat de vrije markt het beste is wat de (Derde) wereld kan overkomen. Ook is het van belang dat we door discussies, workshops e.d. in gaan zien wat de zorgen van anderen zijn over de vrije markt, over welke voorbeelden en cijfers zij het hebben in hun kritiek, zaken die ons wellicht onbekend zijn, en ook om door oefening beter te worden in het niet-dogmatisch overbrengen van onze ideeën. Of natuurlijk, om door discussie erachter te komen dat we helemaal fout zitten, dat kapitalisme toch uitbuiting blijkt te zijn, en ons dan in rap tempo tot het socialisme te bekeren. In elk geval, Meervrijheid neemt de uitdaging met graagte aan en zal op verschillende manieren op het festival vertegenwoordigd zijn.

Workshop
We houden een workshop ‘Leve de Vrije Markt! waarin we duidelijk willen maken dat we de goede bedoelingen van de bezoekers delen (armoedebestrijding, vrede en tolerantie, milieu, welvaart, enzovoorts) maar dat alleen de vrije markt voor deze zaken kan zorgen. We houden een korte lezing, om daarna thema-gewijs vragen, commentaar, kritiek en opmerkingen van het publiek te behandelen. De workshop wordt twee keer gegeven: zaterdag van 12.45 tot 14.45, en zaterdag of zondag (nog niet bekend) van 17.00 tot 19.00. Het zou mooi zijn om dan ook wat libertariërs in het publiek te hebben zitten. Meer informatie over de workshop volgt later.

Andere interessante workshops:
*Globalisering voor dummies
WTO, IMF, McDonald's, terrorisme: alles wat je altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen. In 60 minuten van dummie naar expert.
*Win 1000 euro met jouw projectplan
Alert verzorgt een actieve workshop waarin semi-professionals je helpen met het uitwerken van een projectplan, actie of anderszins. Aan het eind van de workshop wordt één van de voorstellen beloond met 1.000 euro.
*Eerlijke handel
De machtsrelaties tussen de spelers in de koffie- en bananenhandel worden in deze workshop duidelijk gemaakt. Participanten maken de werking van het Max Havelaar Keurmerk en Fairtrade inzichtelijk en geven aan hoe zij bijdragen aan eerlijke handel.

'Libertariërs aller streken, verenigt u!'
Op het festival zijn workshops, discussies, forums, optredens enzovoorts. Een uitgebreid en divers programma waar voor eenieder van alles te zien, horen en beleven valt. Daarnaast is het mooi om flink wat libertariërs op het festival te hebben die de ideeën van de vrije markt kunnen laten horen, bijvoorbeeld in workshops en discussies. Daarom roepen we alle bezoekers van Meervrijheid op om naar het festival te komen, gewoon voor een interessante ervaring, maar ook om de vrije markt te promoten.

Merchandise
Om de libertarische aanwezigheid verder duidelijk te maken, beschikt Meervrijheid ook over merchandise. Via de site kun je vanaf komende week prachtige ‘Enjoy Capitalism’ T-shirts bestellen, evenals bijvoorbeeld ansichtkaarten. Ook verspreiden we flink wat informatiemateriaal: artikelen in een handzaam formaat, folders, en dergelijke. Meer informatie over hoe deze zaken te bestellen vindt u komende week op de site.

Dus, zet 26 en 27 juni vast in uw agenda, en help de ideeën van Meervrijheid te verspreiden!


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl