'Tax Misery' Index

Door Redactie

3 juni 2004

In Forbes Magazine staat een overzicht, de zogenaamde Tax Misery Index, waarin de totale belastingdruk (inkomstenbelasting, vermogensbelasting, vennootschapsbelasting, BTW, etc.) in zo'n 50 verschillende landen is weergegeven. Opvallend is dat Rusland beter scoort dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Verder valt op dat Hong Kong ook na de hereniging met China bijzonder goed blijft scoren. Frankrijk, Belgie en Zweden scoren overigens het slechtst.

Forbes heeft ook een overzicht gemaakt van de belastingdruk als deel van het BNP. Ook hebben ze hierbij de fiscale tekorten die verschillende landen hebben, mee in beschouwing genomen, en die nu gedekt worden door staatsschuld, verborgen belastingen, winsten van staatsmonopolies en de verkoop van staatseigendommen. Nederland heeft in dit overzicht een belastingdruk van 39.3 %, met inbegrip van de fiscale tekorten is dit 47 %.

Inflatie, dat door Milton Friedman wel de enige vorm van belasting waarvoor geen wetgeving is vereist, wordt genoemd (en wat in libertarische kringen wel eens wordt afgekort tot 'Diefstal!'), lijkt overigens in de index niet opgenomen. Een belangrijke omissie.

Voor meer informatie kijkt u op Forbes.com


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl