Vrij filosoferen

Door Bart Croughs

24 mei 2004

Het zijn moeilijke tijden voor moslims.

Decennialang konden ze ongestoord zeggen en schrijven wat ze wilden; hun status van onderdrukte minderheid voorkwam negatieve aandacht. Moslims bekritiseren betekende ‘aanzetten tot vreemdelingenhaat’.

Die tijden zijn inmiddels voorgoed voorbij. Op de ranglijst van zielige minderheden zijn moslims in een vrije val geraakt. Vrouwen, homo’s en joden staan inmiddels ver boven de moslims, en dat betekent dat moslims nu op hun woorden moeten passen.

Telkens wanneer een imam de koran napraat of wanneer er een nieuw islamitisch boekje wordt ontdekt waarin hetzelfde staat als in de bijbel, breekt er een nationale crisis uit.

Er wordt dan druk gefilosofeerd over het verbieden van boeken, het sluiten van moskeeën en het uitzetten van imams met een dubbele nationaliteit.

Opmerkelijk daarbij is dat wie voorstelt om echte criminelen met een dubbele nationaliteit het land uit te zetten, nog steeds als een foute figuur geldt, zoals ex-minister Nawijn niet lang geleden ondervond. Echte misdadigers uitzetten riekt toch nog te zeer naar extreem-rechts gedachtegoed.

Gedachtemisdadigers uitzetten is heel wat anders: dat geschiedt namelijk vanuit vrouwvriendelijke, homovriendelijke en joodvriendelijke overwegingen en is dus een verlichte bezigheid.

Wat nu moet de moslimdenker doen die vrijelijk wil filosoferen over het juiste aantal klappen voor ongehoorzame vrouwen, de listigheid van joden of de juiste strafmaat voor homoseksualiteit?

Nederlandse opiniemakers zijn van mening dat schrijvers van literaire werken niet verantwoordelijk kunnen worden geacht voor de uitspraken van hun personages. In plaats van boeken uit te geven waarin rechtstreeks wordt verkondigd dat sodomieten de doodstraf verdienen, kan er dus beter een literair verhaal worden verteld.

Bijvoorbeeld over een moslimwijsgeer die zijn leerlingen instructies geeft. “Op een goede avond in het jaar 2000 kwam imam El-Moumni tezamen met zijn leerlingen. ‘O wijze Imam, wat is de correcte straf voor sodomie?’ vroeg Mohammed, de beste leerling van de klas.” Enzovoort.

Hoezeer ook vervuld van de neiging tot censuur, zó geborneerd om literatuur te willen verbieden zijn Hollandse intellectuelen niet.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl