Chinese ondernemer krijgt steun in de rug

Door De Telegraaf

5 maart 2004

De jaarlijkse, twee weken durende vergadermarathon van China´s marionettenparlement is vandaag in Peking begonnen en het is nu al zeker dat het land na afloop een stukje kapitalistischer zal zijn. Voor het eerst in de communistische geschiedenis wordt bescherming van privé-bezit in de grondwet opgenomen.

De partij heeft dat voorgedragen en het parlement zal daar – als altijd braaf – de handtekening onder zetten. Voortaan wordt ´privé-bezit dat legaal is verkregen´ beschermd en krijgt het zelfs revolutionair genoeg dezelfde status als staatsbezit.

Zakenmensen en huizenbezitters kunnen dan in theorie via de rechter hun gelijk halen, als de politieke leiders de wet echt serieus zouden nemen, zelfs in conflicten met de overheid.

Dit alles is een erkenning dat het communisme morsdood is. China´s economie is de snelst groeiende ter wereld en dat is te danken aan de vrije ondernemers. Dat geven ook de leiders van de communistische partij eerlijk toe.

Nog steeds schieten bedrijven als paddestoelen uit de grond en Chinese producten veroveren de wereld. Maar de regelgeving over de vruchten van al die noeste arbeid bleef tot nu toe hopeloos steken in de Maotijd. Zakenmensen en huizenbezitters hebben geen poot om op te staan ingeval van conflicten met politieke machthebbers, groot en klein.

Peking bijvoorbeeld wordt nu al jarenlang gerenoveerd en winkeliers worden veelal zonder enige compensatie uit hun pand gezet. Ook huiseigenaren in soms zelfs gloednieuwe complexen zijn nooit helemaal veilig voor het volgende draconische bestemmingsplan. Honderdduizenden mensen werden al gedwongen te verhuizen voor de Olympische Spelen die in 2008 zullen worden gehouden.

Maar of de wetswijziging daar ook in praktijk een einde aan zal maken, moet misschien toch maar even worden afgewacht. Chinese leiders trekken zich zelden iets aan van hun eigen wetten. Die gelden, denken zij, alleen voor de gewone stervelingen. Een Chinese politieke commentator die veelzeggend niet met zijn naam in de krant wil, gelooft er ook niet zo in. Volgens hem is het wachten op een nieuwe generatie leiders. „Pas dan gaat er misschien wat echt veranderen”, zegt hij.

Anne Meijdam

Uit de Telegraaf van 5 maart 2004

Gerelateerde link:
- Hans Labohm: China's moeizame weg naar de vrije markt
- Econoom Hernando de Soto over het belang van eigendomsrechten

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl