Meer ruimte voor de vrije markt

Door Redactie

19 juni 2004

Maandag is de grote dag. 102 jaar na de eerste vlucht van Wilbur en Orville Wright zal een particulier initiatief een grote stap voorwaarts zetten in de ruimtevaart.

Op 21 juni zal de eerste serieuze poging plaatsvinden om een mens in de ruimte te lanceren zonder dat daar overheidsgelden aan ten grondslag liggen. Luchtvaartpionier Burt Rutan, die ook al de eerste nonstop-vlucht rond de aarde op zijn naam zette, zal dan hopelijk de zogenaamde X-prize in ontvangst mogen nemen met zijn bedrijf Scaled Composites. Deze X-prize keert 10 miljoen dollar uit aan diegene die het eerste drie mensen in een vlucht naar 100 kilometer boven de aarde brengt en datzelfde binnen twee weken herhaalt.

Eerder gingen slechts twee private personen mee op een ruimtereis. De financiering was toen weliswaar privaat maar de ruimtevaartorganisatie die hen lanceerde was een Russisch staatsbedrijf. Dennis Tito (VS) en Mark Shuttleworth (Zuid-Afrika) legden in 2001 enkele miljoenen dollars neer om met een Russische Soyuzraket de ruimte in te worden geschoten om vervolgens in het internationale ruimtestation (ISS) rondjes door de aardbol te draaien.

Nu Rutan de weg open aan het leggen is voor vrije marktwerking in de ruimte zal de prijs voor een ruimtevlucht snel dalen. Zoiets zijn we wel gewend van de vrije markt en ook hier zal die ons niet teleurstellen. Het bedrijf Scaled Composites denkt mensen voor het 'luttele' bedrag van 100.000 dollar de gewichtloosheid in te kunnen brengen.

De zuinigheid die de zestigjarige Rutan aan de dag moest leggen voor de eerste non-stop vlucht rond de wereld (met het vliegtuig Voyager) heeft hij mooi kunnen gebruiken voor zijn huidige project. Waar de normale ruimtevaart uitgaat van een enorme raket met een kleine capsule gebruikt Rutan een vreemd uitziend moedervliegtuig (White Knight) dat het kleinere ruimtevaartuig SpaceShip One draagt en dat op 16 kilometer hoogte wordt losgekoppeld om via raketaandrijving met Mach 3 naar 100 kilometer hoogte te stijgen alwaar het onaardse gevoel van gewichtloosheid kan worden ervaren. Daarnaast is het uitzicht ook nog eens erg prettig.

Neil Armstrong zei toen hij in juli 1969 voet op de maan zette dat het een kleine stap was voor een mens maar een grote stap voorwaarts voor de mensheid. Maar het zou nog wel eens een grotere stap kunnen blijken te zijn dat particuliere ondernemers een eerste stap zetten in de ruimte. De vrije ruimtemarkt zal het wellicht mogelijk maken dat een retourtje gewichtloosheid in deze eeuw nog bereikbaar is voor iemand met een bijstandsuitkering. Het is dus mooi dat de vrije markt meer ruimte krijgt. Of is 'nemen' een beter woord?

Gerelateerde links:
- X-Prize
- Scaled Composites
- Over de ramp met de Columbia en de commerciële ruimtevaart
- Eerste private vlucht geslaagd! -Update 21 juni-


MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl