Pamflet Antifa demonstratie 18 december 2003

Door Redactie

20 december 2003

GEEF EXTREEM-RECHTS
GEEN STEM!!


Vanavond vindt hier een bijeenkomst plaats over Zuid-Afrika met een zeer omstreden spreker:

Het gaat om Adriana Oosthuysen-Stuijt (1941). Zij was jarenlang actief bij tal van pro-apartheid organisaties en zou voor de Zuid-Afrikaanse geheime dienst hebben gewerkt. Ze trachtte ooit te infiltreren bij de anti-apartheidsorganisaties Komite Zuidelijk Afrika en speelde een rol in het Muldergate-schandaal, eind jaren zeventig. Hierin probeerde de Zuid-Afrikaanse overheid gunstige publiciteit te kopen en anti-apartheidsorganisaties in Europa te dwarsbomen. Als journaliste in Zuid-Afrika werd ze alom gewantrouwd als spion van de veiligheidspolitie. Ook was ze enige tijd getrouwd met Robert van Tonder, de leider van de extreemrechtse Boerestaatpartij.

Oosthuysen-Stuijt had in de jaren negentig ook contacten met de Nederlandse fascistische partij CP’86, onder andere via haar comite “Herstel der Boerenrepublieken” waarin bijvoorbeeld de CP’86-prominenten Douwe van der Bos en Ton Steemers ook zitting hadden.

Op de website van Meervrijheid wordt beweerd: “Zij was fel tegenstander van de apartheidspolitiek van de blanke regering.” En met dat soort fabeltjes is deze mevrouw wel vaker op de proppen gekomen om goodwill te kweken. In een persbericht stelt Meervrijheid: “Sinds de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika is het land niet veranderd in een mooi en rechtvaardig paradijs op aarde maar in een socialistische onheilsstaat” en “De apartheid is niet verdwenen maar wel zijn de rollen nu omgekeerd”. Kennelijk is men bij Meervrijheid enigszins verblind door hun aversie tegen alles wat links is dat men nu een dergelijk extreemrechts persoon een platform gaat bieden om haar ideologie uit te dragen.

Geef extreem-rechts geen stem!

Anti Fascistische Actie Amsterdam

amsterdam@antifa.net


De voorlopige reactie van mevrouw Stuijt is dat zij inderdaad lang geleden getrouwd is geweest met Robert van Tonder maar dat zij zijn ideeen en politiek nooit gesteund heeft. Verder ontkent zijn met CP'86 contacten te hebben onderhouden. Een officiele reactie van mevrouw Stuijt zal wellicht binnen afzienbare tijd nog volgen.

Reactie Meervrijheid: Mevrouw Stuijt is uitgenodigd om te komen spreken over Zuid-Afrika. De stichting wist voorheen niets over de aantijgingen van Antifa en ging (en gaat) er vooralsnog vanuit dat zij een onbezoedeld verleden heeft. De vraag is ook of het interessant is; immers, in haar voordracht kon werkelijk niets gevonden worden wat ook maar enigszins leek op extreem-rechts gedachtengoed (volgens de normale normen dan en niet die van Antifa) en verschillende toehoorders waren van mening dat zij zich juist behoorlijk politiek-correct uitliet. Al met al was het een leerzame en gezellige bijeenkomst en de stichting Meervrijheid dankt mevrouw Stuijt voor haar interessante voordracht en haar inspanningen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl