Averechtse bemoeienis

Door Jasper Ribbers

16 december 2003

Wie twee jaar voor hetzelfde uitzendbureau werkt, komt in een zogenaamde 3e fase terecht. Dit betekent dat het uitzendbureau jou een vast contract aan moet bieden.

Dit contract bepaalt dat het uitzendbureau jou elke week voor een bepaald aantal uren moet uitbetalen, ook als je niet gewerkt hebt. Het uitzendbureau doet dit alleen, als het bedrijf waarvoor je werkt aan het uitzendbureau garandeert dat zij elke week werk heeft.

In mijn geval is dit niet zo. Ik werk al twee jaar voor Culligan, een bedrijf dat watercoolers verkoopt en waterflessen levert. In de winter drinken de mensen weinig water en is er niet elke week werk. Consequentie hiervan is dat het uitzendbureau mij geen 3e fase contract wil aanbieden, waardoor ik nu 3 maanden niet voor dat uitzendbureau kan werken. Na 3 maanden ga ik terug naar fase 2 en kan ik wel weer voor het uitzendbureau werken.

Deze regelgeving is bedoeld om de werknemer te beschermen en zekerheid te bieden. Bij het opstellen ervan heeft men echter niet stilgestaan bij het feit dat uitzendorganisaties en bedrijven, op een voor hen optimale wijze, op de regelgeving anticiperen. Gevolg is dat ik drie maanden mijn baantje kwijt ben. Typisch voorbeeld van averechts werkende overheidsbemoeienis dus.

Jasper Ribbers

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl