3 november 2003
Voor meer dan een halve eeuw was het een volkswijsheid dat Franklin D. Roosevelt ons uit de Grote Depressie van de jaren ’30 haalde. Die visie is nooit dominant geweest onder economen, en zelfs J.M. Keynes--een links icoon--bekritiseerde een aantal van FDR’s beleidsmaatregelen die hij als hinderlijk beschouwde voor het economisch herstel uit de depressie.
Pas nu is er een boek dat geschikt is voor niet-economen dat overtuigend beargumenteert dat de beleidsmaatregelen van de Rooseveltregering eigenlijk de depressie verlengd en erger gemaakt hebben. Dat boek is “FDR’s Folly” van Jim Powell. Het is erg leesbaar, staat vol met feiten, en is erg inzichtelijk--en het wordt aangeraden door twee Nobelprijswinnende economen.
Als het woord “Folly” [dwaasheid] misschien wat weinig ontvankelijk klinkt, lees dan eerst maar eens het boek. Iemand beschreef FDR’s assistent-procureur-generaal Thurman Arnold ooit eens als een figuur die abusievelijk in de politiek terecht gekomen was. Die omschrijving is toepasbaar op velen van de anderen rondom FDR, inclusief zijn beroemde “brain-trust” van pretentieuze en zelfingenomen persoonlijkheden.
Het wordt op een pijnlijke manier duidelijk dat President Roosevelt zelf niet meer verstand van economie had dan zijn Republikeinse voorganger Herbert Hoover. Het verschil was dat Roosevelt een grenzeloos zelfvertrouwen had en feitelijk de misconcepties van Hoover tot hun logische uiterste doorvoerde.
Decennia lang was de grootste mythe dat Hoover niet bereid was de overheid te gebruiken om mensen hulp te bieden tijdens de Grote Depressie, maar dat Roosevelt dit wel was. In werkelijkheid waren beide presidenten een breuk met het verleden door de federale regering in te zetten als redder van de economie in nood. Wetenschappelijke studies van de geschiedenis van deze twee regeringen zijn in recente jaren tot het beeld gekomen dat FDR’s New Deal een voortzetting was van Hoovers beleid maar dan met hoofdletters en uitroeptekens.
Degenen die oordelen aan de hand van goede bedoelingen vinden misschien dat dit een goede zaak was. Maar degenen die oordelen op basis van resultaten wijzen erop dat geen van de eerdere depressies--waarin de federale overheid feitelijk niets deed--qua lengte ook maar enigszins in de buurt kwam van de depressie waarin de federale overheid besloot “iets te doen”.
|
Thomas Sowell is de Rose and Milton Friedman Senior Fellow aan de Hoover Institution van Stanford University.
Hij schreef meerdere boeken over economie, geschiedenis, ideologische visies, en etnische vraagstukken.
Sowell schreef ook de klassieker The Vision of the Anointed: Self-Congratulation as a Basis for Social Policy waarin hij in meer detail ingaat op bovenstaande ideeen.
Homepage Thomas Sowell.