Graaizucht

Door Bart Croughs

3 oktober 2003

Het miljoenensalaris van de nieuwe topman van Ahold, Anders Moberg, heeft de vaderlandse commentatoren zeer geinspireerd.

Niet alleen de kwaliteitskranten (Volkskrant, NRC, Trouw) wemelden van de boze commentaren, ook de media die voor rechts doorgaan toonden zich uiterst verontwaardigd: 'buitensporig', 'te gek' (Telegraaf); 'immoreel', 'graaien' (Elsevier), enzovoorts.

Kortom, dat voetballers een miljoenensalaris waard zijn, kan er bij de Hollandse opiniemaker nog wel in; maar topmanagers van multinationals een miljoenensalaris? Absurd! Graaizucht!

Is het inderdaad onmogelijk dat Moberg evenveel waard is als een voetballer? Ahold heeft een jaaromzet van zo'n 63 miljard euro. Stel dat de nieuwe baas van Ahold een competente manager is, die erin slaagt Ahold uit de problemen te halen en een winst te laten maken van pak 'm beet 1% van de omzet.

Stel tevens dat de kandidaat die tweede op het lijstje van de Ahold-commissarissen stond ook een competente vent is, en er ook in geslaagd zou zijn om Ahold uit de problemen te halen en winst te laten maken, zij het iets minder dan Moberg - pak 'm beet: 0.9% van de omzet.

Stel verder dat kandidaat nummer twee een politiek correcte Elsevierlezer is, die er bij de salarisonderhandelingen in geslaagd zou zijn om z'n beloning omlaag te praten tot onder de magische grens van 940.000 euro per jaar. Moberg maakt in dit geval slechts zo'n 10% meer winst dan de nummer twee, maar haalt daarmee voor Ahold wel 63 miljoen euro extra per jaar binnen.

Moberg is in dan niet miljoenen meer waard dan kandidaat nummer twee, maar tientallen miljoenen. Kortom, je zou dan kunnen concluderen dat Moberg met zijn magere miljoenensalaris wordt uitgebuit door het grootkapitaal.

Er zijn een paar mogelijkheden: ofwel de Hollandse intellectueel acht het niet realistisch te veronderstellen dat er kleine kwaliteitsverschillen kunnen bestaan tussen topmanagers; ofwel hij denkt dat het beleid van het topmanagement weinig invloed heeft op de winstgevendheid van een bedrijf; ofwel hij kwaakt maar wat, gedreven door tomeloze afgunst, en door de wetenschap dat topmanagers een makkelijker doelwit vormen dan topvoetballers.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl