De kronkels van de familie van Oranje

Door Herbie

1 augustus 2003

De huidige soap rond het verbod op foto's maken in de omgeving van het huis van de familie van Oranje in Wassenaar geeft mooi aan in wat voor een onmogelijke bochten deze familie zich continu moet wringen. Dit kronkelige gedrag is misschien ook logisch als er bij geboorte al vast staat welk beroep je later krijgt: staatshoofd!

Dit is een job die natuurlijk niet iedereen op het lijf geschreven is. Je moet er maar net zin an hebben en er het talent voor bezitten. Waarom de huidige Oranjes, die enkel nog maar in naam van Oranje zijn en genetisch al lang niet meer (er is ergens een kink in de kabel gekomen toen een Oranje zelf niet voor nageslacht kon zorgen en toen een stand-in voor dat kleinigheidje aan liet rukken) beter zouden zijn in het uitoefenen van het beroep staatshoofd dan ieder ander van de 16 miljoen Nederlanders, is een raadsel.

De functieuitoefening verloopt ook vreemd: Waar het in de Verenigde Staten duidelijk is wie er aan de touwtjes trekt en staatshoofd is, President Bush, blijft dat bij ons allemaal uitermate schemerig. Of je Bush nou leuk vindt of niet, hij is daar en het is duidelijk wat hij doet en hoe machtig hij is. Je kunt ook naar zijn Witte Huis gaan en als je maar lang genoeg wacht kun je nog een kiekje van hem maken ook. En als het genoeg mensen niet bevalt wat hij presteert stuurt men hem daar na 4 jaar weer naar zijn ranch ergens in Texas.

Bij de familie van Oranje is dat alles heel anders geregeld. Beatrix wil naar het gewone volk de schijn ophouden vooral ceremonieel bezig te zijn. Insiders weten echter hoe keihard deze dame haar (politieke) wil oplegt. Nu is deze opmerkelijke tweeslachtigheid ook al overgeslagen naar de kroonprins. Hij zal binnenkort ons staatshoofd zijn en wordt goed door ons betaald, maar wee je gebeente die bij hem in de buurt een foto maakt. Je zult direct gestraft worden. Hoe het voor Alexander afloopt als hij of een vriend zelf foto's neemt, is onduidelijk, maar in het land waar iedereen gelijk is, maar enkele mensen net iets meer dan andere, hoeven we daar waarschijnlijk geen medelijden mee te hebben.

Vreemde spagaten komen veel vaker voor bij de Oranjes: Zo bejubelde Beatrix recentelijk tijdens luxe banketten de presidenten van Brazilie (Lula) en Mexico (Fox) vanwege de politieke omwentelingen die deze presidenten representeren in beide landen. Echter, de omwenteling die er in mei 2002 in Nederland aan zat te komen, en op bloedige wijze gesmoord werd, is nooit enig onderwerp van wat voor een toespraak dan ook geweest. Vreemd? Niet als je weet hoe tot in de haarvaten zij tegen deze democratische ontwikkeling in eigen land moet zijn geweest. "Moet zijn geweest" omdat we er alleen maar kunnen gissen. Van de gesprekken tussen haar en Kok mag nooit iets bekend worden, en het zal derhalve nooit duidelijk worden wat die twee beKoKstoofd hebben.

Het een preken en het ander doen is vertrouwd terrein voor deze familie. Tolerantie en solidariteit zijn immer terugkerende themas in haar (kerst-)toespraken. Doen het altijd goed rond die tijd. Maar zij is met haar 0 % belastingafdracht en haar zucht naar immer meer uit de staatskas (zoals de studiewoning voor Alexander destijds) nou net de laatste uit wiens mond zulke verhalen geloofwaardig klinken. Ook zo'n vreemde spagaat is dat zij zich graag laat fotograferen met (voorgeselecteerde model-) allochtonen. Echter, bij de onthulling van het monument voor de slavennakomelingen, waar zij prominent gezeten was naast de heer Kok, moesten de spontaan opgekomen zwarten, die nota bene naar de onthulling van hun eigen monument kwamen kijken, genoegen nemen met een plek ver weg achter de tralies van het hek en overtreders werden in de boeien geslagen. Precies zoals 2-300 jaar geleden !

Veel ironischere plaatjes dan dat zijn zelden gezien. Uitermate vrijheidsbelemmerend is, dat voor mensen met de ambitie staatshoofd te worden, er in dit land geen plek is. Het privilege van de een is tenslotte de belemmering van de ander. Als je geen kind bent van het staatshoofd, en dan ook nog eens het eerste, dan kom je voor deze functie niet in aamerking. Vreemd dat het Landelijk Bureau voor Rascismebestrijding hier nog nooit werk van gemaakt heeft. Ik heb ze wel voor veel minder in de weer gezien. In dit land is het dus zo geregeld dat de overheid iemand niet voor een functie kan weigeren vanwege een hoofddoek, maar wel een heel volk kan weigeren omdat de wieg niet op de juiste tijd op de juiste plek heeft gestaan. En op 30 april maar enthousiast mee koekhappen en touwtrekken……

Herbie

Gerelateerde link:
- Bart Croughs: Leve de koningin

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl