Gokken op terrorisme

Door Henry Sturman

31 juli 2003

Dinsdag (29 juli 2003) werd aangekondigd dat de Amerikaanse overheid bezig is een termijnmarket voor sociale en politieke gebeurtenissen op te zetten. Daarmee zou als het ware gegokt kunnen worden op met name politieke gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Echter, nog dezelfde dag werd het hele project teruggetrokken, na zware kritieken van onder andere de Democratische Partij.

Ze gingen ervan uit dat de prijzen van deze contracten een nuttige indicatie zouden zijn voor de kans op toekomstige gebeurtenissen, zoals terroristische aanslagen, zodat men daar beter rekening mee kan houden of maatregelen treffen. De nu lege website van het project gaf eerder nog informatie over de plannen, met een aankondiging dat handel later dit jaar zou beginnen. In de cache van Google is de oude informatie nog te lezen. Critici zeiden dat het een ziek idee was en dat het een belediging voor buitenlandse politici zou zijn als er gegokt zou kunnen worden op een aanslag op hun leven. Bovendien wezen ze erop dat dit systeem juist terrorisme zou kunnen stimuleren, door het financieel te belonen. Terroristen zouden immers kunnen gokken op een aanslag, en dan geld verdienen door zelf de aanslag uit te voeren.

Het idee lijkt op dat van de politieke aandelenmarkt van de Volkskrant. Het idee van dit soort markten, is dat de markt vaak veel beter is in het voorspellen van de kans op sociale of politieke gebeurtenissen dan een enkele expert of een peiling. Volgens de achterliggende theorie coördineert de markt als het ware de expertise van allerlei experts met verschillende inzichten en geeft zo het beste resultaat. Als de marktwaarde van een termijncontract, waarbij je $1 krijgt uitbetaald als Saddam Hoessein binnen een jaar gevonden wordt, bijvoorbeeld $0.35 is, dan betekent dat dat de kans dat dat gebeurt volgens de markt ongeveer 35% is.

Hoewel er zoals gezegd ook gevaren zijn aan zo'n systeem (het financieel belonen van terrorisme), zitten er ook voordelen aan (het helpen bij het voorspellen van gebeurtenissen). De Amerikaan Jim Bell bedacht in 1995 zelfs al een variant op dit systeem waarbij het juist de bedoeling was om aanslagen op kwaadaardige politici te stimuleren door ze financieel te belonen via een anoniem goksysteem. Bell werd overigens veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het stalken van een federale agent die hem aan het onderzoeken was.

Het zou wellicht aardig zijn als de vrije markt het initiatief van de Amerikaanse overheid overneemt, ook al zijn ze er zelf mee gestopt. Hoewel er natuurlijk een kans is dat de overheid gaat verbieden wat ze eerst zelf van plan waren.

Henry Sturman

Gerelateerde links:
- Pentagon schrapt goksite na kritiek
- Politieke Aandelenmarkt
- Gokken op de Toekomst
- Assassination Politics
- Assassination Politics (Jim Bell's oorspronkelijke essay)

Over de auteur

Henry Sturman studeerde technische natuurkunde in Delft. Hij is freelance auteur voor o.a. HP/De Tijd en is actief binnen de Nederlandse libertarische beweging.

Sturman is eigenaar van Sturman Enterprises, een Haags bedrijf dat diensten verleent op het gebied van automatisering en internet.

Op zijn homepage kunt u meer over hem lezen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl