Je hebt discriminatie en... DISCRIMINATIE

Door Wilhelm Godschalk

12 juli 2003

Het Clara Wichmann Instituut zet zich in voor de rechtspositie van vrouwen. Momenteel is er een juridische procedure in voorbereiding tegen de Nederlandse Staat, om deze te dwingen iets te doen aan het vrouwenbeleid van de SGP.

Hmmmm... De Staatkundig Gereformeerde Partij... Tja, je zal maar vrouw zijn en in de beginselen van die partij geloven... Die beginselen zijn wel zo'n 500 jaar oud, maar het Socialisme is ook niet van vandaag of gisteren, en over Moslims of Katholieken hebben we het dan maar niet eens. Als vrouw kun je dus wel op de SGP stemmen, maar je mag niet meedoen als het om het uitvoeren van het beleid gaat. Een duidelijk geval van discriminatie! ...Toch?

Maar wacht nou toch eens even! Als je in de beginselen van de SGP gelooft, wat kan het je dan eigenlijk schelen dat je geen kamerlid of burgemeester mag worden? Vrouwen telden in de vroege eeuwen van het Christendom helemaal niet mee, (en voor de hedendaagse Islam trouwens nog steeds niet; vraag het maar aan Ayaan). Dus, als ik het goed begrijp, dan willen de SGP-vrouwen in het parlement een mannendeuntje gaan meeblazen, terwijl ze beweren heilig te geloven in de partijbeginselen. Lieve zusteren, als jullie dat werkelijk willen, dan geloof je toch niet écht in de principes van jullie geliefde partij! Dat is toch even hypocriet als de kroegtijger die beweert dat alcoholgebruik verboden zou moeten worden?


Ben je hip genoeg?
Of... Komen de klachten helemaal niet van jullie? Zijn het misschien ándere vrouwen geweest die jullie hebben opgestookt? Je kent het type wel: Je kunt ze herkennen aan hun rode halsdoeken en geitenwollen sokken. Kijk, zelf zou ik niets moeten hebben van een politieke partij die niets van mij moet hebben. Waarom ergens heen gaan waar je niet welkom bent? Ik heb ook zelfs nooit geprobeerd om Studio 54 in New York binnen te komen. De portiers daar lieten je alleen binnen als je een bekende figuur uit de filmwereld was, of als je er naar hun maatstaven hip genoeg uitzag. Nou, om mijn haar oranje of groen te verven, daar heb ik geen zin aan (sic). Op mijn leeftijd ben ik al blij dat ik nog haar héb. En naar een Lesbo-kroeg ga ik ook niet, omdat er iets in mij zegt dat ik daar niet echt welkom zou zijn...

Maar nu terug naar het andere uiterste: De SGP. Maakt die partij zich schuldig aan onrechtmatige discriminatie? Hoezo dan wel? Zou het dan verboden moeten zijn om een club van gelijkgestemde personen op te richten? We geloven toch hopelijk wel in het principe van vrije associatie? Daar komt in dit geval nog bij dat er voor de vrouwen die zo graag willen maar niet mogen duidelijke alternatieven zijn: Ze zouden best kamerlid kunnen worden voor het CDA (veilig als in Jan Peter's schoot) of de ChristenUnie. Waarom zou je je opdringen aan een partij die niet in vrouwelijke wetgevers of bestuurders gelooft? Moet je dan als rock 'n roll gitarist zo nodig het 'recht' opeisen op een plaatsje in het Concertgebouw Orkest? Je zou bijna gaan denken dat die hele heisa rondom het begrip 'discriminatie' een eigentijdse heksenjacht vertegenwoordigt. In werkelijkheid discrimineert iedereen: Je kiest allemaal je eigen vrienden, levenspartner en organisaties van gelijkgestemden. Een zekere mate van discriminatie is toelaatbaar, vinden wij Libertariërs. Zo heb ik er als kind altijd al het volste begrip voor gehad dat mijn schoolvriendjes mij er nooit bij wilden hebben als ze gingen voetballen. Had ik maar niet altijd in de grond moeten schoppen i.p.v. tegen de bal... Discriminatie? Ach, onzin!

Van onze kant moeten wij echter ook niet te halsstarrig zijn in onze overtuigingen. Niet alle vormen van discriminatie zijn goed of onvermijdelijk. Wat zoudt u er bijvoorbeeld van zeggen als het vrouwen verboden zou worden om een auto te besturen? (komt voor, in sommige Islamitische landen). Ja, ik kan heus wel begrijpen dat er mannen zijn die niet willen dat hun persoonlijke vehikel ooit door een vrouw bestuurd wordt. Dat is hun goed recht. Maar stel u eens voor dat de overheid aan zekere bevolkingsgroepen een algeheel rijverbod zou opleggen... Aan vrouwen, bijvoorbeeld: DISCRIMINATIE!! Of aan mensen met bruine ogen: DISCRIMINATIE!! Of aan habituele dronkaards... Ehhh... discriminatie??? Er zijn grenzen, vindt u ook niet? Waar liggen die?

Keiharde regels waarvan niet afgeweken mag worden voldoen kennelijk niet. We moeten de verschillende argumenten tegen elkaar afwegen. Dat maakt het leven ingewikkelder, maar we worden tegenwoordig ouder dan onze voorouders, dus we hebben ook meer tijd om te leren. Doen we dat ook?
Vanaf mijn prille kinderjaren weet ik het al: Regels leren is eenvoudig. Het zijn de uitzonderingen die altijd zoveel moeilijkheden opleveren.

Wilhelm Godschalk

Gerelateerde links:
- Clara Wichmann Instituut
- Vrouwen bij de SGP
- Bart Croughs: Hoeren en disco's
- Bart Croughs: Discriminatie
- Bart Croughs: Artikel 1
- Homepage Wilhelm Godschalk

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl