RedHat en Microsoft

Door Berdt van der Lingen

11 juli 2003

De man met de rode pet. Wie kent hem niet?

Hoe nobel, RedHat, distributeur van vrije code! Echter, wie scherts mijn verbazing? Wat de open source gemeenschap Microsoft verwijt – terecht overigens – doet RedHat ook. Microsoft introduceerde met Windows XP product activatie. Menigeen viel er over en niet zonder reden. Maar je hoort er niemand klagen als RedHat hetzelfde doet sinds versie 8. Is dit minder erg? Minder onwenselijk? In mindere mate een inbreuk op de privacy van de consument?

Nadeel van Microsoft producten is de zogenaamde upgrade cyclus waar bedrijven moe van worden. Dit kost geld. Immers moeten telkens nieuwe licenties gekocht worden, en het kost de nodige uren om een migratie uit te voeren. Maar bij RedHat is dit minstens zo erg. Alleen de x.0 versies, feitelijk de beta versies, zijn nog vrij. Als je als bedrijf versie 8.1 koopt omdat je een stabiele versie wilt en graag recht hebt op support, moet je na een jaar upgraden naar 9.1, anders vervalt de ondersteuning. Wil je onder deze upgrade cyclus vandaan komen mag je de Advanced Server aanschaffen tegen een hoger bedrag, met vervelende licentievoorwaarden waar Microsoft nog een puntje aan kan zuigen.

Een ander bezwaar is de end-user license agreement van Microsoft. Er staan twijfelachtige dingen in sinds Windows XP en Service Pack 3 voor Windows 2000. Denk aan het recht programmatuur te pushen naar uw computer. En bestanden of programmatuur uit te schakelen. Dan heb ik het dus over de Windows Media Player.

Redhat gaat echter veel verder. Redhat eist van zakelijke gebruikers “from time to time” toegang tot uw systemen en “facilities“. Dit om haar licentiepolitiek te kunnen forceren en te controleren. Ook niet netjes van RedHat vind ik dat zij uw contract verlengen als u niet expliciet aangeeft dit niet te willen. Dit moet schriftelijk en een maand voor het einde van je contract.


Redhat heeft inmiddels 54% van de Linuxmarkt in handen. Hoe gaat Redhat zich gedragen als zij 70% van de markt in handen heeft? Of 80, 90%? Wat als Redhat zo groot en machtig is als het nu zo gevreesde Microsoft?

Nee, als je vrije software wilt gebruiken, gebruik dan echt vrije software: Debian.

Berdt van der Lingen

RedHat licentie voorwaarden: http://www.redhat.com/licenses/rhel_us_2-1.html
Echt vrije software: http://www.debian.org
Debian for the mass: http://www.knoppix.net

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl