202de geboortedag van Frederic Bastiat

Door Bastiat Stichting

29 juni 2003

Binnenkort zal in Nederland de tweede onafhankelijke denktank opgericht worden naast de Edmund Burke Stichting: de Frederic Bastiat Stichting, genoemd naar de Franse klassiek-liberaal Frederic Bastiat (1801-1850). De stichting heeft ten doel de verspreiding van het gedachtegoed van het klassiek-liberalisme in woord en geschrift ten behoeve van de vrijheid van het individu. De oprichters van de stichting zijn van mening dat veel burgers inhoudelijk wel achter de idealen en principes van het klassiek liberalisme en libertarisme staan maar dat een algemeen kader, een duidelijk en samenhangend perspectief ontbreekt.

Om de stichting alvast onder de aandacht te brengen was het idee om een tekst van Frederic Bastiat alvast op het internet te plaatsen. Vandaag de 29e juni 2003 is het namelijk 202 jaar geleden dat Frederic Bastiat geboren werd. Dit is wel een heel bijzondere tekst geworden. Het is een bundeling van vijf brieven die in het revolutiejaar 1848 zijn geplaatst (de eerste op 24 juli) in de Franse krant Journal des Debats en een reactie zijn op de revolutionaire plannen van de nieuwe regering

Het was namelijk zo dat deze regering, die in februari 1848 met geweld de koning had verjaagd, in de persoon van de minister van arbeid Louis Blanc de burgers het 'recht op arbeid' wilde schenken en daar bovenop nog eens een vaste werktijd en nationale 'ateliers' voor werklozen wilde introduceren. Het heeft maar weinig gescheeld of de tricolore was vervangen door de rode vlag van het socialisme. In deze omstandigheden schreef Bastiat dus zijn brieven, die een gepassioneerd pleidooi voor eigendom en vrijheid en tegen elke vorm van beroving zijn. Alleen op basis van de principes van eigendom en vrijheid kon de mens echte vooruitgang boeken en aan haar ellendige verleden ontsnappen, zo was de mening van Bastiat.

De opstanden van 1848 werden uiteindelijk overal in Europa de kop ingedrukt, ook in Frankrijk. In juni van dat jaar werden de nationale ateliers voor werklozen gesloten en greep het leger in om de orde te herstellen. In november 1848 werd de neef van keizer Napoleon I tot eerste (en laatste) president van de Tweede Republiek gekozen om dat ambt later als keizer Naopleon III op te heffen. Bastiat keerde zich toen van de actieve politiek af en ging verder met schrijven. Maar zijn vijf brieven uit het revolutiejaar blijven een indrukwekkende verdediging van eigendom en vrijheid tegen alle vormen van beroving. Een universeel thema dat ook in onze tijd nog een centrale rol speelt in het publieke en politieke debat en waar de Bastiat Stichting ook een positieve bijdrage aan denkt te kunnen leveren.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl