De van der Mostlijn

Door Herbie

27 juni 2003

De ironie ten top: degene die zichtbaar de meeste aversie heeft tegen verstikkende bureaucratie, trekt er het meeste profijt van. Een voorbeeld hiervan is Henny van der Most. Van der Most is een ouderwetse ondernemer van het type "niet praten maar poetsen". Hij begon met ijzerhandel en feestjes in zijn achtertuin en inmiddels is de man uitgegroeid tot een soort tycoon met tientallen firma's, van attractieparken tot handelsbedrijven.

Reeds vanaf het begin van zijn ondernemerscarrière heeft hij altijd zware strijd moeten voeren voor zijn vrijheid tot ondernemen. Het opmerkelijke is dat waar de overheidsregels het ondernemen het meest belemmerde, van der Most zijn grootste stappen vooruit heeft gezet.

Dat begon al met zijn feestjes in zijn tuin. Een, wellicht afgunstige, ambtenaar was dat opgevallen en besloot van der Most een verbod op te leggen. De niet voor een gat te vangen entrepreneur moet daar even sip van gekeken hebben maar maakte van de nood een deugd. Hij begon de feesten vervolgens op een andere, grotere, locatie en pakte het feestgebeuren nog grootschaliger en professioneler aan. Resultaat: nog meer succes.

Bedrijven die, mede wegens de moordende overheidsregels, het loodje legden kocht de slimme van der Most voor een prikkie op. Het mooiste voorbeeld daarvan is de kerncentrale in Kalkar. De ene overheidsregel na de andere, een gebrekkige politieke visie, en ambtenaren die geen sturing konden geven, dit alles moest wel leidden tot een onhoudbare situatie. Het besluit om de hele centrale maar nooit in werking te nemen schoof men zo lang mogelijk voor zich uit, telkens totdat de politici van dat moment het schip weer konden verlaten. Totdat de miljarden verslindende moloch (ook Nederland betaalde mee) nagenoeg klaar was en er aan een besluit niet meer te ontkomen was: de centrale zou nooit in werking treden.

Om zo gauw mogelijk de ellende te vergeten diende het object verkocht te worden. Verdoofd als men was, begroette men de interesse van van der Most met ingetogen enthousiasme. Hij mocht het peperdure ding voor een symbolisch bedrag meenemen en toverde het om tot iets wat je nooit zou durven dromen. De kweekreactor werd onder zijn ondernemerschap een heus pretpark met de nietsverhullende naam Kernwasser Wunderland. "Nicht ärgern, nur wundern" moet van der Most gedacht hebben (zou het misschien ook zijn lijfspreuk zijn?).


Kernwasser Wunderland
Waarom dit hele verhaal? Omdat er op het ogenblik nog zo'n hete kroket speelt die elke vier jaar met graagte doorgespeeld wordt naar de nieuwe politieke machthebbers: de Betuwelijn. Deze treinlijn wordt gemaakt voor bedrijven die er helemaal niet op zitten te wachten. En voor de prijs die gevraagd moet worden om in ieder geval de exploitatie zonder verlies te laten draaien, gaan de verladers liever met de boot. Een typisch gevalletje van der Most dus.

Het valt haast niet voor te stellen dat deze man hier nog géén plannetjes voor aan het maken is. Wellicht iets in de trant van "Jungle tour". Aangezien ik niets de moeilijkste ben wil ik mijn creativiteit wel laat werken en heb ik nog wel wat ideetjes voor van der Most. De extra hoge viaducten die gebouwd zijn voor de gestapelde containers (die er mogelijk nooit doorheen zullen gaan) kan hij gebruiken voor overdekt-stelten-lopen-tracé, gedeeltes van extra diepgelegen delen kan hij eenvoudig deels onderwater zetten en daar een wilde rivier van maken, daar waar eventueel nog wat modder en puin ligt kan hij dat gewoon laten liggen en dat het survivaltraject door modder en klei noemen. De diverse tunnels kunnen mooi als overnachtingsbivak gebruikt worden (hoeven alleen nog maar per tunnel twee eenvoudige deuren in die hij ongetwijfeld nog ergens heeft liggen). De tunnels liggen waarschijnlijk ideaal op een dusdanige afstand dat je een hele dag kunt lopen en sjouwen totdat je weer bij de volgende tunnel/bivak bent. Met gratis friet eten en limonade drinken op de lijn, één van van der Most's best bewaarde geheimen, kan dit project niet anders dan een groot succes worden. En hoeft de belastingbetaler niet helemaal naar Duitsland om te zien hoe je nog wat lol kunt beleven aan grootschalig misbruikte en verkwanselde belastinggelden.

HB

Gerelateerde links:
- Kernwasser Wunderland
- Twentsche Courant: Van der Most aan de slag in Rijswijk

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl