Dial 112 for murder. Stijging aantal moorden in 2001

Door Redactie

17 januari 2002

Op zich niets nieuws of verbazingwekkends. De Telegraaf bericht dat het aantal moorden in Nederland met 10% is gestegen in 2001 t.o.v 2000. Op zich ook redelijke non-informatie. Belangrijker zijn statistieken die een trend kunnen weergeven. Bv over een langere tijdspanne of internationaal vergeleken.

Zouden strengere wapenwetten helpen tegen zware criminaliteit? Dat wordt vaak gedacht. Toch heeft Zwitserland relaxte wapenwetten en is het aantal moorden zeer laag. Verder is Washington DC "murdercapital" van de V.S. maar kent inmiddels zeer strenge wapenwetten.

Je zou je ook de meer fundamentele vraag kunen stellen: "Heeft de politie belang bij een lagere criminaliteit?". Zo moest bv het Nederlandse leger behoorlijk inkrimpen toen het IJzeren Gordijn viel. Liever had het leger een sterke vijand gehouden. De politie heeft waarschijnlijk baat bij hoge criminaliteit aangezien dat meer inkomsten en meer mensen betekent. De politie wil natuurlijk net zo graag dat de criminaliteit daalt als uw autodealer wenst dat u dicht bij uw werk gaat wonen. Verschil is dat de politie een monopolie heeft en uw autodealer niet. Sterker nog: u bent via belastingen verplicht de diensten van de politie af te nemen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl