Viering Tax Freedom Day

Door Redactie

3 juli 2003

In een aantal landen van de EU kan pas rond deze tijd Tax Freedom Day gevierd worden. Dat is de dag in het jaar waarop je bent gestopt voor de overheid te werken (ook al ben je officieel geen ambtenaar) en alle vruchten van je eigen arbeid zelf mag besteden.

In de V.S. zijn de feestelijkheden al achter de rug maar in Nederland hebben we nog wat tijd voor de aanschaf van slingers, confetti en andere feestartikelen. Volgens het Adam Smith instituut in de U.K. was in 2002 het overheidsdeel van het BNP in Nederland zo'n 52%. Dat is ongetwijfeld zonder de door de overheid veroorzaakte inflatie en zonder de premies voor de W-wetten (WAO, WW, WAZ) die verzekeringen heten maar in werkelijkheid verdacht veel lijken op ordinaire belastingen. Je mag namelijk niet bepalen of je betaalt, hoeveel je betaalt en je weet nooit wanneer je wat zou mogen ontvangen.

Wanneer de Belastingvrijheidsdag in Nederland precies valt is niet precies duidelijk, er worden namelijk ook wel eens percentages gemeld van rond de 45%. Wat wel zeker is, is dat gedurende de 20ste eeuw TFD verschoven is van begin februari naar begin juli.
Uitgaande van 52% zou TFD vallen op of rond 6 juli. Maar aangezien de libertarier Aschwin de Wolf toevallig voor een week in Nederland is viert Meervrijheid de dag echter op zondag 13 juli. Ter viering van TFD zalop die dag een lunch plaatsvinden in Amsterdam in café-restaurant De Jaren.

Het belooft een interessante dag te worden waarbij mensen op ontspannen wijze met elkaar van gedachten kunenn wisselen. Wie er niet bij kon zijn bij op de Meervrijheid Conferentie op 14 juni heeft nu bovendien een herkansing. Meld u dus aan om een vorkje mee te prikken en mail naar redactie@meervrijheid.nl. De kosten per persoon zullen rond de 10 euro bedragen, afhankelijk van de eetlust van de deelnemers.

Café De Jaren
Nieuwe Doelenstraat 20-22 (vlakbij De Munt)
Amsterdam
Aanvang: 12.30

Bereikbaarheid
Deze lokatie is goed bereikbaar per auto. Parkeren kan in de de parkeergarage van de Stadsschouwburg. Tramreizigers kunnen uitstappen bij het Muntplein waar diverse lijnen stoppen. De mensen die de voorkeur geven aan de metro kunnen het beste uitstappen bij metrostation Waterlooplein.

Voor wat voorpret hieronder alvast wat belastingquotes. Lezers die andere goede quotes kennen kunnen die onderaan de pagina als reactie inbrengen.

"Er is ongetwijfeld vooruitgang. De gemiddelde Amerikaan betaalt nu tweemaal zoveel belasting als hij voorheen in loon kreeg." H. L. Mencken

"De belastingbetaler - dat is iemand die werkt voor de federale regering maar niet het ambtenarenexamen hoeft af te leggen." Ronald Reagan

"Het verschil tussen belastingontwijking en belastingontduiking is de dikte van een gevangenismuur." Denis Healey

"De beste indicatie van iemands eerlijkheid is zijn aanvraag voor teruggave van inkomstenbelasting." Arthur C. Clarke

"Mensen die klagen over belasting kunnen worden verdeeld in twee groepen: mannen en vrouwen." Anoniem

"Tegenwoordig kan een burger maar moeilijk onderscheid maken tussen belasting en een boete, behalve dat een boete vaak veel lager is." G. K. Chesterton

Gerelateerde link:
- Lastenverlichting? Don't hold your breath
- Adam Smith Institute: Tax Freedom Day
- http://www.taxfreedomday.co.uk/

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl