Sex op het toilet

Door Henry Sturman

10 juni 2003

Op RTL nieuws wordt vermeld dat het Britse Hogerhuis fel tegen sex is in publieke ruimten. Zij zijn het niet eens met de regering die het verbod daarop wilde schrappen. In eerste instantie zou je denken dat het misschien wel logisch is om publieke sex te verbieden. Dat zou immers wel eens storend kunnen zijn, en sex is misschien toch meer iets om in de beslotenheid van je eigen slaapkamer, keuken of badkamer te doen.

Aan de andere kant zouden sommigen een gratis sexshow misschien juist op prijs stellen, hoewel de vraag is hoeveel paren echt op straat sex zouden hebben, zelfs als het toegestaan was. Maar bij nadere lezing van het bericht blijkt dat het gaat om sex op bijvoorbeeld het toilet in de trein. Dat is weliswaar een afgesloten ruimte, en dus privé, maar toch een publieke ruimte.

Mensen die op een openbaar toilet op sex betrapt worden kunnen tot twee jaar cel krijgen. Probleem met de huidige wet is dat de bewijslast moeilijk is. De wet vereist namelijk twee getuigen van de sexuele daad. Dat is lastig, want bij de standaard sexuele daad zijn er meestal geen derden aanwezig in een toilet. En de liefdespartners zelf zullen in het algemeen geen bekentenis afleggen. De conservatieven stellen daarom voor dat een getuigenis ook geldig is als de daad alleen maar is gehoord.

Vanuit het oogpunt van vrijheid lijkt het me niet zoveel uitmaken wat mensen nu wel of niet doen op het toilet (hoewel een particuliere eigenaar de vrijheid zou moeten hebben dat soort regels te stellen). Zolang ze de boel maar schoonhouden en het geluid niet zo hard is dat het storend is voor voorbijgangers. In feite is er juist meer voor te zeggen dat het een minder vervelend idee is dat mensen sex hebben op het toilet, dan dat ze datgene op het toilet doen waar een toilet voor bedoeld is. Namelijk iets wat toch eigenlijk viezer is dan sex en bovendien voor veel meer geuroverlast kan zorgen voor de volgende bezoeker. Eigenlijk is het enige vervelende van sex op het toilet dat je weleens het toilet te lang bezet zou kunnen houden, waardoor een ander moet wachten. Daarom lijkt het me voor treinen beter om gewoon een tijdslimiet te stellen voor sex op het toilet. Als je binnen 3 minuten klaar kunt zijn, dan is het toegestaan. Eerlijkheidshalve moet deze regel dan wel voor iedereen gelden. Ook mensen die het toilet op oorspronkelijk bedoelde wijze gebruiken, dienen binnen 3 minuten klaar te zijn.

Gerelateerde links:
- RTL Nieuws: Britse Hogerhuis fel tegen seks in publieke ruimte
- Toezicht in sexueel getinte chatrooms
- Schadevergoeding wegens sexuele interesse
- Leve het sekstoerisme!

Over de auteur

Henry Sturman studeerde technische natuurkunde in Delft. Hij is freelance auteur voor o.a. HP/De Tijd en is actief binnen de Nederlandse libertarische beweging.

Sturman is eigenaar van Sturman Enterprises, een Haags bedrijf dat diensten verleent op het gebied van automatisering en internet.

Op zijn homepage kunt u meer over hem lezen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl