Woningbouw in dorpen. Wie bepaalt dat?

Door Redactie

19 mei 2003

Als mensen ergens over klagen is het vaak opmerkelijk te horen bij wie men de oorzaak van het probleem legt. Afgelopen zondagavond bracht het actualiteitenprogramma Netwerk een reportage over de verstedelijking van Nederland. De klacht was dat door de voortdurende huizenbouw de groene gebieden in ons land langzaamaan verdwenen.

Het dorp Nootdorp, gelegen bij Den Haag, werd als voorbeeld genoemd. Daar worden enorme nieuwbouwwijken aangelegd en het oorspronkelijke dorp verandert zo langzamerhand in een vinex-lokatie.

Een oudere bewoner toonde een folder van een projectontwikkelaar waarin het wonen in de nieuwe wijken van het dorp als paradijselijk werd aangeboden. Alsof projectontwikkelaars de oorzaak van het probleem zouden zijn en niet de opdrachtgever (als het al een probleem is).

Een andere gepensioneerde bewoonster was bitter over de manier waarop haar land onteigend was. Naar haar zeggen had de gemeente zich gemeld met het bericht dat Den Haag en Nootdorp eruit waren en dat het land onteigend zou worden. Het is natuurlijk schandalig dat privébezit gewoon ontnomen kan worden door de overheid ("Voor het algemeen belang"). Maar Netwerk ging er verder niet op in terwijl het een schrijnend onrecht is en een belangrijke bron van onwenselijke nieuwbouw.

Het is goed voor te stellen dat dorpsbewoners een gematigd nieuwbouwbeleid willen voeren. Ze verliezen aan ruimte en rust en kunnen bij een sterke groei van het aantal inwoners vervreemd raken van hun omgeving. Daarentegen is men ook vaak voorstander van gematigde woningbouw aangezien de kinderen van de bewoners in veel gevallen in hun gemeente willen blijven wonen. En zonder nieuwbouw is het niet mogelijk een groeiende bevolking te huisvesten. En bovendien wil men bij toenemende welvaart groter wonen.

In het Netwerk programma deed men het voorkomen alsof nieuwbouw niet nodig zou zijn, dat de nieuwe woningen lelijk zouden zijn (vergelijk dat echter met de Oostblok achtige huizenbouw uit de jaren zestig) en dat projectontwikkelaars een kwade rol zouden spelen. Enkele experts wisten te vertellen dat dit type woningbouw niet nodig was aangezien men door creatief en hoog te bouwen meer mensen in de steden kwijt zou kunnen (alsof men daar dan wil wonen).

Wat men vergat te melden is dat het aantal gebouwde huizen al jaren kleiner is de vraag. Met meer dan 120.000 immigranten per jaar (veel meer dan het aantal emigranten) is dat ook niet verwonderlijk. Maar over immigratie kan bij Netwerk blijkbaar niets verkeerds gezegd worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de huizenprijzen niet snel zullen zakken.

Het fundamentele probleem ging aan Netwerk voorbij. Als je vindt dat Nederland van Nederlanders is en niet van mensen uit Italië of Venezuela, en als je vindt dat mensen mogen beslissen over hun eigendom moet je ook de mening zijn toegedaan dat landeigenaren niet mogen worden onteigend door de overheid en dat dorpelingen over hun dorp mogen beslissen.

Of de overheid nu beslist voor of tegen woningbouw, het is meestal een verkeerde beslissing omdat het vaak op het verkeerde niveau wordt genomen, te ver van de betrokkenen vandaan. Zo stak recentelijk de provincie Groningen een stokje voor de bouw van nieuwe woningen in een Gronings dorp vanwege de bescherming van het groen. Terwijl de dorpsbewoners dolgraag extra woningen wilden laten bouwen. Kinderen lieten hun gepensioneerde ouders dus maar wonen in een verbouwde garage vanwege het bouwverbod (maar ook dat mocht wettelijk niet). Jonge mensen moesten noodgedwongen verhuizen naar andere dorpen en steden omdat ambtenaren tientallen kilometers verderop van mening waren dat dat beter was voor het dorp en de Groningers.

Of Nootdorpers nu willen dat er foeilelijke bunkers worden gebouwd of dat de weilanden blijven zoals ze zijn is louter aan de eigenaren van de grond en aan de Nootdorpers. En niet aan de journalisten van Netwerk. Ook niet aan de gemeente Den Haag of de rijksoverheid. Het is niet de schuld van "kwade" projectontwikkelaars dat een dorp wordt volgebouwd met rijtjeshuizen (wanneer zij iemands grond onteigenen steekt de overheid daar terecht een stokje voor). Het is vanwege de overheid die de macht van de burger over zijn of haar leefomgeving heeft verminderd door grondonteigening, sociale woningbouw, ongecontroleerde immigratie, gedwongen gemeentelijke herindeling (zo breidde Den Haag vorig jaar haar grondgebied uit ten koste van o.a. Voorburg) en door gebrek aan inspraak bij de besluitvorming. Jammer dat Netwerk daar geen aandacht aan besteedde.

Gerelateerde link:
- Over de reportage op www.Netwerk.tv

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl