Paffia

Door Hans Bennink

8 mei 2003

Rokers zijn altijd een makkelijk slachtoffer wanneer de staat weer eens een tekort aan geld heeft. Je treft er maar een beperkte groep mee en roken wordt gezien als een ongezonde gewoonte. Zo hoef je een accijnsverhoging alleen maar uit te leggen als een ontmoedigingsbeleid en niet als lastenverzwaring. Maar niet iedereen is tegen zo'n verhoging, zo wordt in de onderwereld iedere accijnsverhoging met veel gejuich begroet.

Ook tijdens de recente informatiepoging tussen Bos en Balkenende stond de duurdere sigaret alweer op het programma. Maar het gemak waarmee ze hiermee rokend Nederland op kosten willen jagen heeft ook een schaduwzijde. Sigaretten zijn immers in heel veel landen verkrijgbaar tegen een lager tarief dan het Nederlandse. En als gevolg hiervan wordt er steeds meer tabak naar Nederland gesmokkeld.

In het begin had deze smokkel nog iets gemoedelijks. In (snack)bars en sportkantines verruilden sloffen van bekende merken tegen spotprijzen van eigenaar. Maar die gemoedelijkheid lijkt er de laatste tijd wel vanaf te zijn. Want met de almaar stijgende prijs van een pakje sigaretten stijgt ook de omvang van de zwarte markt hiervoor. En criminelen zijn nou eenmaal meesters in het vullen van zo'n gat, zeker wanneer de beloning groot genoeg is.

En zo werd er in Antwerpen recentelijk zelfs al een complete illegale sigarettenfabriek opgerold. Hierin werden op professionele wijze miljoenen sigaretten gevuld voor de zwarte verkoop. Deze fabriek bewijst dus dat de georganiseerde misdaad steeds grotere risico's durft te nemen. En dat is een zorgelijke ontwikkeling.


Merk met een boodschap
Binnenkort zullen waarschijnlijk de eerste overvallen op vrachtwagens met illegale lading gaan plaatsvinden en zullen snackbars worden geript van hun clandestiene voorraad. En bendes zullen hun werkterrein gaan veilig stellen voor concurrentie van buitenaf. De gevolgen hiervan zullen steeds merkbaarder worden in een maatschappij die toch al wordt geplaagd door criminaliteit als gevolg van de nodige verbruiksverboden. En de politie heeft al z'n handen vol aan de rest.

Een nieuwe regering heeft dus een uitgelezen kans om de penose eens een flinke hak te zetten. Door de tabaksaccijnzen dit keer eens te verlagen kan namelijk veel leed voorkomen worden.

Hans Bennink

Gerelateerde links:
- FIOD rolt bende sigarettensmokkelaars op
- Anti-roken als religie
- De vervolging van rokers

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl