Pim Fortuyn

Door Redactie

6 mei 2003

Precies een jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Ook Meervrijheid was toen ernstig aangeslagen. Vandaag wordt Pim Fortuyn op verschillende plaatsen in Nederland herdacht. In een open brief op de site Pim 6 mei schrijven de broers van Pim Fortuyn dat Pim op "brute en onbegrijpelijke wijze uit ons midden is weggerukt". Bruut was de moord inderdaad. Net als elke moord. Maar ongegrijpelijk was het niet.


Als iemand dag in dag uit wordt gedemoniseerd en vergeleken met het ergste kwaad op de wereld, en vervolgens komt iemand op het idee dat zo iemand onschadelijk moet worden gemaakt, hoeft ons dat net zo min te verbazen als het feit dat mensen op het idee van 11 september komen, nadat hun religie ze dag in dag uit vertelt dat ongelovigen, Joden, het westen en Amerika het ergste kwaad op de wereld zijn. Volkert van der Graaf mag het dan wel niet leuk hebben gevonden dat Fortuyn geen probleem had met bontfokkerijen, Fortuyn was lang niet de enige politicus met dat standpunt. Zelfs een gevaarlijke gek heeft meer nodig voordat hij gelooft dat een ander mens een duivel is die afgemaakt moet worden. Volkert heeft zelf verklaard "het idee te hebben vooral sterk beïnvloed te zijn geweest door de politici die Fortuyn vergeleken met Haider en Mussolini". Terroristen en politieke moordenaars ontstaan niet in een vacuum. Zoals Pim Fortuyn zelf zei: "En als mij straks wat gebeurt, dan zijn zij medeverantwoordelijk. En dan kunnen ze niet hun handen ervan af trekken in de zin van ja, ik heb die aanslag niet gepleegd, je hebt het klimaat mee gecreëerd."

En de moord is succesvol geweest. We kunnen nooit weten hoe het gelopen was als Fortuyn niet vermoord was? Wat een onzin. Als Fortuyn niet was vermoord kunnen we er in ieder geval zeker van zijn dat hij met zijn charisma een enorme invloed zou hebben gehad op de Tweede Kamer en het polieke debat. Misschien was hij zelfs premier geworden. De Lijst Pim Fortuyn stelt niets voor zonder Pim. Pim Fortuyn was uniek en was de enige politieke leider die onvervangbaar was. Daarom was de aanslag op de democratie veel groter dan als bijvoorbeeld een doorsnee Minister President zou zijn vermoord.

Het AD schrijft vandaag: "Het land kreeg na 15 mei 2002 veel nieuwe politici, maar weinig nieuwe politiek. De achterkamertjes zijn nog volop in gebruik, en twee van de drie partijen aan de formatietafel maakten acht jaar lang deel uit van het door Fortuyn verguisde Paars." Ongetwijfeld had Pim Fortuyn veel meer invloed op de Nederlandse politiek gehad als hij nog in leven was geweest. Maar gelukkig hebben zijn ideeen toch ook een blijvend positieve invloed achtergelaten, ook op het internet. Door Fortuyn hebben belangrijke problemen nu politieke aandacht (wachtlijsten, Islam, immigratie, bureaucratie, etc.). En het fenomeen politieke correctheid heeft een enorme deuk opgelopen: de waarheid mag nu grotendeels gezegd worden.

Henry Sturman

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl