Vraag het aan Meervrijheid

Door Redactie

30 april 2003

De redactie ontving via email een vraag van een lezeres omtrent de nieuwe lidstaten van de EU. Polen kent ruimere milieuwetten en lagere lonen dan Nederland. Wanneer Nederlandse bedrijven zich verplaatsen naar Polen wordt het milieu daardoor zwaarder belast en stijgt dan de werkloosheid in Nederland?

Geachte heer/mevrouw,

Op 12 mei doe ik mee aan het Europees Jongeren Parlement van de provincie Gelderland. Werknemers uit nieuwe lidstaten van de EU, bijvoorbeeld Polen zijn erg goedkoop. Bedrijven uit Nederland verhuizen ook steeds vaker naar dit soort landen voor o.a. het gebruik van goedkope arbeiders en minder regelgeving, bijvoorbeeld t.a.v. milieu. Door dit aspect rijden deze bedrijven de andere bedrijven natuurlijk voor de wielen want zij kunnen goedkopere producten leveren. Ook ontstaat er meer werkloosheid in ons eigen land omdat de werkgevers goedkopere arbeiders kunnen krijgen voor hetzelfde werk.

Over dit probleem moet ik een resolutie gaan schrijven en een oplossing bedenken. Ik heb al allerlei oplossingen bedacht, maar ze hebben allemaal te veel nadelen. Om mij wat beter in te lezen wil ik u vragen om mij een paar artikelen te sturen over deze kwestie.

Marloes


Meervrijheid kan haar geen artikelen sturen (alles is via internet te lezen). Maar wellicht dat de lezers van Meervrijheid Marloes kunnen inlichten over deze kwestie.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl