Kwaliteitskranten

Door Bart Croughs

15 april 2003

Op 29 maart kwam De Telegraaf met het nieuws dat Volkert in november tegenover de rechter-commissaris heeft verklaard dat hij de moord op Pim Fortuyn niet zou hebben gepleegd als deze persoonsbeveiliging zou hebben gehad.

De Telegraaf achtte dit voorpaginanieuws. Niet verwonderlijk: de conclusie van de commissie-Van den Haak, die de beveiliging van Fortuyn onderzocht, luidde dat persoonsbeveiliging de moord niet zou hebben voorkomen; Volkert haalde met zijn uitspraak een streep door het rapport.

Hoe reageerden de kwaliteitskranten - NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant - op dit nieuws? Met een eensgezind stilzwijgen; wat deze kranten betreft had Volkert niets vermeldenswaardigs gezegd. Pas toen de LPF stennis ging schoppen over de uitspraken van Volkert, en het nieuws dus echt niet langer onder de pet kon worden gehouden, werden ook de lezers van de kwaliteitskranten op de hoogte gesteld van Volkerts uitlatingen.

Drie dagen eerder kwam het AD met het bericht dat Volkert in november heeft verklaard 'het idee te hebben vooral sterk beïnvloed te zijn geweest door de politici die Fortuyn vergeleken met Haider en Mussolini'. De suggestie dat de moordenaar wel eens beïnvloed zou kunnen zijn door de hetze die tegen Fortuyn werd gevoerd, is door weldenkend Nederland altijd met kracht verworpen; dit idee was niet alleen onjuist, maar zelfs schandelijk. Nu degene die bij uitstek in de positie verkeert om te kunnen beoordelen hoe de moordenaar tot zijn daad kwam, heeft verklaard dat hij inderdaad beïnvloed werd door de hetze tegen Fortuyn, zou je zeggen dat er sprake is van een interessant nieuws. Hoe reageerden de kwaliteitskranten? Inderdaad: met een eensgezind stilzwijgen. Wel werd de NRC-lezer nog verzekerd, bij monde van Elsbeth Etty, dat de uitlatingen over Fortuyn van diens tegenstanders 'geen enkel verband met de moord' hebben.

Er lijkt een zekere lijn te zitten in de berichtgeving van de kwaliteitskranten in de zaak-Fortuyn. Uitspraken van Volkert die het politieke establishment kunnen schaden, worden niet de moeite van het vermelden waard geacht. Het is maar goed dat onze kwaliteitskranten vermaard zijn om hun kritische, onafhankelijke, onpartijdige verslaggeving; je zou anders bijna gaan geloven in opzet.

Bart Croughs

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl