Scheve woningmarkt

Door Hans Bennink

7 april 2003

Als de overheid nou ergens wel graag ingrijpt, dan is het wel op de woningmarkt. Een ongeschreven regel luidt dat iedere Nederlander met minder dan een modaal inkomen precies tussen de 10 en de 15 procent uit hoort te geven voor zijn huisvesting. En zodra je daar buiten valt vindt de Overheid dat onmiddelijk financiële herverdeling plaats dient te vinden.

En dat betekent bijvoorbeeld dat mensen met een laag inkomen huursubsidie ontvingen waardoor ze in staat zijn om een knappe woning te bewonen. Maar een onbedoeld effect van deze subsidie is dat er geen goedkope huurwoningen meer bestaan; daarvoor zorgt de marktwerking. want je zou als projectontwikkelaar toch wel gek zijn om woningen te bouwen die maandelijks 125 euro huur opleveren als iedere gesubsidieerde huurder toch minstens het dubbele kan opbrengen.

Studenten hebben ook een laag inkomen, maar krijgen geen huursubsidie. Noodgedwongen bewonen ze omgebouwde zolderkamers met gedeelde faciliteiten. Maar als het aan Groenlinks ligt krijgen ook zij binnenkort huursubsidie. Helaas zal hiermee niet het tekort aan woonruimte voor studenten worden opgelost. Wel zal de gemiddelde prijs voor een zolderkamer stijgen met het bedrag dat voor subsidie beschikbaar komt. Het tekort aan woningen voor studenten is namelijk niet zozeer te wijten aan de aanbodzijde, maar wordt veroorzaakt door het feit dat iedere student bij voorkeur in het centrum van de stad wil wonen waar hij of zijn studeert. En daar heb je meestal weinig sociale woningbouw.

Ook de koopmarkt is niet vrij van het herverdelingsmechanisme van de progressieven. Zo zou Wouter Bos het liefst de hypotheekrenteaftrek beperken voor rijken die een nieuw huis willen kopen. Hij wil geld dan geven aan arme starters op de koopwoningmarkt. Maar het marktmechanisme werkt zo dat als je alle starters een bedrag van tienduizend euro geeft, de huizen aan de onderkant van de markt vrolijk met hetzelfde bedrag meegroeien. Je schiet er dus net als bij huursubsidie geen klap mee op.

En net als je denkt dat er aan de progressieve malligheid van de overheid een eind lijkt te zijn gekomen wordt er een nieuwe term geïntroduceerd: 'de scheefwoner'. Een scheefwoner is iemand die in een voordelig huurhuis zit ondanks dat z'n inkomen hoog genoeg is om eens wat duurders te gaan zoeken. En Nederland huist maar liefst 750.000 scheefwoners en daarvalt dus wat te halen.

Nou zijn er voldoende redenen om voordelig te wonen. Sommige mensen hoeven nou eenmaal niets groters en besteden hun geld liever aan andere zaken. Maar toch wil de overheid hiertegen maatregelen gaan nemen om deze mensen financieel te straffen. De komende vijf jaar wordt niet alleen de (door de zelfde overheid veroorzaakte) inflatie bij de huurprijs opgeteld, maar wordt dit bedrag jaarlijks met 3% verhoogd om uiteindelijk op 25% huurverhoging uit te komen! Hierdoor zullen de scheefwoners flink in de portomonee worden geraakt.

Door het nieuwe Kabinet wordt er dus flink ingegrepen in de keuzevrijheid van grote groepen mensen en de prijzen van de goedkope woningmarkt worden andermaal uit evenwicht gebracht. En zo werken we toe naar het ideale systeem waarin iedereen ongeveer dezelfde woning heeft voor een door de overheid voorgeschreven percentage van het inkomen.

Hans Bennink

Gerelateerde links:
- Het beperkte recht van verhuurders
- Marktmakertjes
- Inflatie is diefstal!

Over de auteur

Hans Bennink (1969) is van beroep internetprovider en is daar sinds 1996 professioneel mee bezig na een studie International Business aan de HEAO.

Uit zijn pennevruchten -die vaak op de actualiteit inspelen- komt zijn streven naar een vrijere maatschappij tot uiting. Het is daarbij zijn overtuiging dat uit het kunnen maken van keuzes de verrijking en verdieping van de mens tot haar volste wasdom kunnen komen.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl