Magie

Door Bart Croughs

13 maart 2003

"Nederland gaat teloorgang van asielmachine betreuren", aldus kopte de Volkskrant niet lang geleden.

Vanwege het strengere asielbeleid zal het aantal asielzoekers halveren, aldus de Volkskrant, "en de komende maanden zal duidelijk worden hoezeer Nederland dat betreurt." Want: "met die grote aantallen asielzoekers valt ook veel economisch voordeel weg. Er gaan miljarden om in de vluchtelingenwereld: asielcentra leveren banen op, en klanten voor de middenstand". Enzovoorts, enzovoorts.

Het is een opmerkelijke wereld, de wereld van de Volkskrant. Het opvangen van asielzoekers die niet mogen werken en dus jarenlang op de zakken van de belastingbetaler teren, is geen kostbare aangelegenheid - nee, het is juist een bron van economische voorspoed!

De Nederlandse belastingbetaler zal nog gaan betreuren dat hij straks niet meer gedwongen wordt om al die miljarden op te hoesten voor de asielzoekers! Hij zal z'n geld voortaan zelf moeten uitgeven - zoals bekend een onaangenaam karwei, waar bovendien de middenstand geen enkel profijt van trekt; en uiteraard zal de toegenomen koopkracht van de belastingbetaler ook geen extra banen genereren. Alleen wanneer de overheid geld uitgeeft levert dat banen op; dat is nu eenmaal de magie van de overheid.

De Volkskrant komt aldus de eer toe het geheim van een bloeiende economie te hebben ontdekt: haal zoveel mogelijk arme sloebers binnen; verbiedt ze productieve arbeid te verrichten en laat ze zo lang mogelijk met zo hoog mogelijke uitkeringen in dure asielcentra verblijven, met zoveel mogelijk asielpersoneel.

Er zit slechts een zwakke plek in het verhaal van de Volkskrant. Wat met buitenlanders kan, moet toch ook met Nederlanders mogelijk zijn. Waarom niet schoolverlaters aanmoedigen om, net als asielzoekers, op de zakken van de belastingbetaler te gaan teren en een uitkering aan te vragen? Dat levert niet alleen werkgelegenheid op in de vorm van nieuwe banen voor de sociale diensten, ook de middenstand zal profiteren van de toegenomen koopkracht van de schoolverlaters. Om de middenstand optimaal te laten profiteren kunnen de uitkeringen eventueel worden verhoogd.

Kortom, voor een bloeiende economie zijn asielzoekers overbodig. Daar kunnen we in Nederland heel goed zelf voor zorgen.

Bart Croughs

Deze column verscheen eerder in HP/De Tijd

Over de auteur

Bart Croughs (1966) is een van de vruchtbaarste libertarische geesten van Nederland. Hij is afgestudeerd in de filosofie en was voorheen hoofdredacteur van het tijdschrift "Reactie".

Bart Croughs schreef het boek "In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon". U kunt het bestellen bij Lulu.com of delen ervan hier lezen. Het is een humoristische en felle aanval op het links intellectuele denken in Nederland en legt op zeer leesbare wijze de inconsequenties ervan bloot.

Verder schreef hij voor Playboy zijn eigen column in de periode van maart 1997 tot en met augustus 1998. Gedurende enkele jaren had Croughs een column in het opinieweekblad HP/de Tijd.

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl