Zwervers of genieën?

Door Redactie

21 februari 2003

Hans-Hermann Hoppe is anarcho-libertarier en bepaald geen voorstander van vrije immigratie. Hij stelt: Wat betreft de emigratie, maakt het de democratische heerser weinig uit of de mensen die het land wensen te verlaten productief of niet-productief zijn, zwervers of genieën. Ieder van hen heeft toch maar één gelijke stem. Het is zelfs goed mogelijk dat de democratische heerser zich meer zorgen maakt over het verlies van een zwerver dan over het verlies van een genie.

Het verlies van de laatste vermindert duidelijk de kapitaalwaarde van het land, terwijl het verlies van de eerste de kapitaalwaarde waarschijnlijk verhoogt. Maar zoals we gezien hebben, de democratische heerser is niet zo geïnteresseerd in de kapitaalwaarde. Op de korte termijn is de zwerver die zijn stem uitbrengt voor meer gelijkheidsmaatregelen, de heerser meer waard dan het genie, het slachtoffer van het gelijkheidsideaal, en een mogelijke tegenstemmer. Om dezelfde reden, zullen democratische overheden, anders dan een koning, weinig ondernemen om die mensen te verbannen, die de samenleving tot last zijn (menselijk afval dat de waarde van individuele eigendommen vermindert). Deze negatieve externe effecten - parasieten, junks en criminelen - zijn de meest betrouwbare stemmers.

Het moge duidelijk zijn: Hoppe koestert opvallende meningen, windt er geen doekjes om en stemt tot nadenken. Lees ook de rest van zijn artikel over vrije immigratie en gedwongen associatie.

Gerelateerde link:
- Mien uit Assen verslaat Haagse intellectuelen

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl