Wat te doen met buitenlandse criminelen?

Door Redactie

18 februari 2003

Criminalititeit is een groot maatschappelijk kwaad. Het jaagt bewoners en bedrijven weg, het ontmoedigt productie en het maakt mensen angstig en onvrij. Zelfs diegenen die niet rechtstreeks met criminaliteit in aanraking zijn gekomen hebben er onder te lijden en worden in hun vrijheid beperkt. De criminaliteit is ongeveer vertienvoudigd in de afgelopen 40 jaar. Veel boeven zijn allochtoon of komen speciaal voor hun activiteiten naar Nederland gereisd. Gisteren berichtte de Telegraaf over een interessant Belgisch plan waarmee buitenlandse criminelen dienen te worden ontmoedigd.

De Belgische justitie zet voortaan volwassen criminelen uit Oost-Europa op het vliegtuig om thuis berecht en opgesloten te worden. Volgens de Belgen is de afschrikking veel groter voor de Oost-Europeanen als ze thuis onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis worden gestopt in plaats van in een 'luxehotelkamer' in België. Met verschillende Oost-Europese landen zijn nu accoorden gesloten. Volgens de Belgische minister van Justitie Verwilghen komt een derde tot de helft van alle daders van inbraken en diefstallen uit Oost-Europese landen.

Het beleid van België heeft werkelijk geweldige voordelen.

1.) Criminaliteit wordt waarschijnlijk verminderd.

2.) Kosten worden verlaagd. Als het land van herkomst wordt betaald voor de berechting en de inbewaringstelling zullen die kosten waarschijnlijk lager zijn dan in België. Aangetekend moet wel worden dat de straffen waarschijnlijk langer zijn en dus kostenverhogend werken.

3.) Oost-Europese landen kunnen zo extra geld verdienen voor de broodnodige ontwikkeling.

4.) In België hoeft men niet te wachten op de bouw van nieuwe gevangenissen.

5.) De hele discussie over of twee mensen in een cel mogen kan achterwege worden gelaten.

Een voorbeeld dat mogelijk navolging verdient in Nederland.

Gerelateerde links:
- Statistiek criminaliteit en nationaliteit
- Doet u vooral aangifte
- Dial 112 for murder. Stijging aantal moorden in 2001
- Repressie versus preventie

MeerVrijheid
webmaster@meervrijheid.nl